Evvel Cevap
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 135
8. Sınıf Fen Bilimleri Ata Yayıncılık
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 135

“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 135

D. Asit Yağmurları

Sanayinin gelişmesiyle artan fabrika sayıları hava kirliliğine neden olan gazların atmosfere daha fazla verilmesine neden olmuştur. Atmosferde biriken karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2), azotdioksit (NO2) gibi gazlar havadaki su buharı ile birleşerek karbonik asit (H2CO3), nitrik asit (HNO3) ve sülfürik asit (H2SO4) gibi asitleri oluşturur (Görsel4.27). Oluşan asitler yağış olarak yeryüzüne iner. Buna asit yağmuru adı verilir.

Yağmur suyu asidiktir. Bunun nedeni havada az miktarda bulunan karbondioksitin su buharı ile birleşerek aside dönüşüp yağmur suyunun pH’ını 7’nin altına düşürmesidir. Ancak havadaki karbondioksit ve diğer zehirli gazların miktarı arttıkça asit yağmurlarının pH derecesi daha da düşer.

Asit yağmurları, yağdıkları bölgede canlı cansız tüm varlıklara zarar verir. Tarihî eserler (Görsel 4.28), taşıtların boyaları ve yollar zarar görür. Karada, suda hatta toprak altında yaşayan canlılar asit yağmurlarından olumsuz yönde etkilenir. Bunun sebebi asit yağmurlarının toprağın pH derecesini düşürmesidir. Asit yağmurları insanlarda saç dökülmesine ve cilt kanserine de neden olabilir.

Beyin Fırtınası

Asit yağmurlarının önlenmesine yönelik neler yapılabilir? Düşünelim. Çözüm önerilerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım. Arkadaşlarımızın çözüm önerilerini tahtaya yazalım.

  • Cevap:

Asit yağmurlarının önlenmesine yönelik çözüm önerilerimiz:

  1. Sanayi tesislerini temiz teknolojilerle donatmak.
  2. Fosil yakıtlar yerine temiz enerji kullanmak.
  3. Kimyasal atık sızıntılarını önlemek.
  4. Zararlı kimyasalların kullanımını azaltmak.
  5. Ağaç dikmek ve yeşil alanları korumak.
  6. Yağmur suyunu toplamak ve kullanmak.
  7. Çevre eğitimi ve farkındalık artırma.
  8. Uluslararası işbirliği ile çözüm aramak.
  9. Asit yağmurlarının kaynaklarını araştırmak.
  10. Çevre koruma yasalarını sıkılaştırmak.

8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum