8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 111
“8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 111
a) Metaller
Tablo 4.3’te metallerin periyodik tablodaki yeri verilmiştir. Metaller sahip oldukları özelliklerden dolayı günlük hayatta birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle teknoloji, inşaat, otomotiv gibi alanlarda bakır, demir, alüminyum, gümüş gibi metallere çok ihtiyaç duyulur. Metallerin bu kadar tercih edilmesinin sebebi sahip oldukları özelliklerdir.
Metallerin en önemli özellikleri, ısı ve elektriği iyi iletmeleri, kesildiklerinde yüzeylerinin parlak olması, tel ve levha hâline getirilmeleridir. Ayrıca metaller, cıva hariç oda şartlarında katı hâlde bulunur. Erime ve kaynama noktaları genellikle ametallerden yüksektir. Metaller kendi aralarında bileşik oluşturmaz ancak eritilip karıştırılarak alaşım oluşturur. En çok bilinen alaşımlara tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko) ve lehim (kalay-kurşun) örnek olarak verilebilir.
b) Ametaller
Periyodik tablonun daha çok sağında bulunan ametallerin periyodik tablodaki yerleri Tablo 4.4’teki gibidir. Ametallerin sahip olduğu özelliklerin birçoğu metallerin sahip olduğu özelliklerin tersidir. Örneğin ametaller ısı ve elektriği iyi iletmez, renkleri mattır. Kırılgan yapıda olduklarından tel ve levha hâline getirilemez. Ayrıca ametaller kendi aralarında (soygazlar hariç) ve metallerle tepkimeye girip bileşik oluşturabilir. Ametaller, oda sıcaklığında katı, sıvı veya gaz hâlde bulunabilir. Erime ve kaynama noktaları genellikle metallerden düşüktür.
Ametaller grubunda ve periyodik sistemin 8A grubunda bulunan elementlere soygaz denir. Soygazların ametallerden en önemli farkı kararlı yapıda olmalarından dolayı diğer elementlerle normal şartlarda tepkimeye girmemeleridir. Oda koşullarında gaz hâlindedirler.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Ata Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.