Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 78

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 78

KATI, SIVI VE GAZLARIN BASINÇ ÖZELLİKLERİNİN GÜNLÜK YAŞAM VE TEKNOLOJİDEKİ UYGULAMALARI

Eşit ağırlıktaki tavuğun ve ördeğin toprak zeminde batma miktarı birbirinden farklıdır. Tavuk, toprak zemine ördekten daha fazla batar. Bu durumun sebebi, ördeğin ayaklarının perdeli olmasıdır. Ördek, perdeli ayaklara sahip olduğu için ördeğin toprağa temas ettiği yüzey alanı daha fazladır. Bu nedenle yere daha az basınç uygular ve kuma daha az batar.

Bıçakların uç kısmı köreldiğinde ekmek, meyve vb. yiyeceklerin kesilmesi zor olur. Böyle durumlarda bıçaklar genellikle bilenir. Bilenen bıçağın cisimlere temas eden yüzeyi azalır ve cisimlere uyguladığı basınç artar. Böylece nesneleri bıçakla kesmek kolaylaşır. Kamyonların lastikleri hem çok sayıdadır hem de geniştir. Bu nedenle kamyonların yere temas eden yüzeyi artar. Böylece kamyonların yere yaptığı basınç azalır ve kamyonların yolların şeklini bozması önlenir. Trenlerin tekerlek sayısının fazla olduğu dikkatinizi çekmiştir. Tekerlek sayısının fazla olması, trenin raylara temas eden yüzey alanını artırır. Böylece trenin raylara yapacağı basınç azalır ve rayların şeklinin bozulması önlenir. İş makinelerinin gerektiğinde toprağı kazmasını sağlayan kepçelerinin uç kısmı sivridir. Sivri yüzeyler kepçenin toprağa temas eden yüzeyini azaltır. Bunun sonucunda kepçenin toprağa uyguladığı basınç artar ve kepçe, toprağa daha kolay girer.

SIVILARDA BASINÇ ÖZELLİKLERİNİ GÖZLEMLEYELİM

Gerekli Malzemeler pinpon topu, iğnesi çıkarılmış şırınga, su, toplu iğne.

Yapım Aşamaları

1. Pinpon topunun üzerine toplu iğneyle bir delik açınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
2. İğnesi çıkarılmış şırıngayı pinpon topundaki deliğe sokunuz.
3. Pinpon topunda toplu iğneyle 7-8 tane delik açınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
4. İğnesi çıkarılmış şırınganın pistonunu çıkarınız ve şırıngayı su ile doldurunuz.
5. Şırınganın pistonunu ileri doğru itiniz ve neler olduğunu gözlemleyiniz.

Sonuca Varma

İğnesi çıkarılmış şırınganın pistonunu ittiğinizde suyun, pinpon topundaki deliklerden fışkırmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Şırınganın pistonuna kuvvet uyguladığınızda oluşan basınç, su tarafından iletildi. Bunun sonucunda pinpon topundaki her delikten eşit miktarda su fışkırdı. Bu deneyde sıvılarla ilgili şu ilkeyi gözlemledik: Kapalı kaplardaki sıvılar, üzerlerine uygulanan basıncı temas ettiği bütün yüzeylere dik olarak her yönde ve aynı büyüklükte iletir. Bu ilke Pascal prensibi olarak bilinir.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!