Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 55

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 55

Yemyeşil bir ormanda yaşayan bir serçe yaşamını sürdürebilmek ve yavrularına bakabilmek için beslenmek zorundadır. Serçe, ormandaki böcekleri besin kaynağı olarak kullanabilir. Ormandaki siyah renkli böcekler ağaç yaprakları arasında kolaylıkla fark edilirken yeşil renkli böceklerin fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle serçeler ormandaki siyah renkli böcekleri daha çok avlar. Bir süre sonra ormandaki siyah renkli böcek sayısı, yeşil renkli böcek sayısından daha az olur. Bu olay doğal seçilime örnektir. Canlılar yaşamsal faaliyetleri için gerekli olan besin, su, barınak, ışık vb. faktörler için mücadele eder. Yaşadığı çevreye uyum sağlayan canlılar, bu mücadelede başarılı olur. Tam tersine yaşadığı ortama uyum sağlayamayan canlılar ise bu mücadelede başarısız olur ve hayatını kaybeder. Bu olaya doğal seçilim adı verilir.

Yakın çevrenizdeki aynı türe ait canlıları gözlemlediğinizde bu canlıların bazı özellikler bakımından birbirlerine benzemediğini fark etmişsinizdir. Aynı türe ait canlılar arasındaki bu farklılığa varyasyon (tür içi çeşitlilik) denir. Varyasyonların önemli bir kısmı nesilden nesile geçer yani kalıtsaldır.

Köpeklerin deri renklerinin ve dış görünüşlerinin farklı olması, nilüfer bitkisinin çiçeklerinin farklı renklerde açması varyasyona örnektir. İnsanlarda görülen varyasyonlara örnek verebilir misiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Aynı türe ait canlılar arasındaki bu farklılığa varyasyon (tür içi çeşitlilik) denir. Varyasyonların önemli bir kısmı nesilden nesile geçer yani kalıtsaldır.

4. BÖLÜM SONU DEĞERLENDİRME SORUSU

Aşağıdaki noktalı yerlere uygun ifadeler yazarak cümleleri tamamlayınız.

1. Penguenlerin derisinin altında yağ tabakası olmasaydı soğuktan korunamazlardı.
2. Nilüfer bitkisinin yapraklarının yüzeyi geniş olmasaydı terleme ile su kaybını arttıramazdı.
3. Develerin kirpikleri uzun ve çok sayıda olmasaydı çöldeki fırtınalarda gözlerine kum girerdi.
4. Ördekler perdeli ayaklara sahip olmasaydı hızlı yüzemez ve kuma batarlardı.
5. Kutup ayılarının kürk rengi beyaz olmasaydı diğer canlılar tarafından fark edilmeleri kolay olurdu, avlanmalarını zorlaştırırdı.
6. Kaktüslerin yaprakları diken şeklinde olmasaydı su ihtiyaçları fazla olurdu.
7. Yırtıcı hayvanların sivri dişleri ve keskin pençeleri olmasaydı avlanmaları zorlaşırdı.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!