Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 44

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 44

Fenilketonüri

Aynı soydan gelen insanların yaptıkları evliliğe akraba evliliği denir. Akrabalık anne veya baba soyundan gelebilir. Anne veya babalarından biri kardeş olan bir çiftin yaptığı evlilik akraba evliliğine örnektir. Bu tür evlilikler kuzen evliliği olarak adlandırılır. Büyükanne veya büyükbabalardan biri kardeş olan çiftlerin yaptığı evlilikler de akraba evliliği olarak tanımlanmaktadır. Bu tür evlilikler ise torun evliliği olarak bilinmektedir. Akrabaların genotipleri arasındaki benzerlik akraba olmayan kişilerin genotipleri arasındaki benzerlikten daha fazladır. Bu nedenle kalıtsal hastalığa neden olan bir genin akraba evliliği yapan ebeveynlerin her ikisinde de olma olasılığı daha yüksektir. Bu durumda hastalık genini taşıyan ebeveynlerin çocuklarının yaklaşık %25’inde bu kalıtsal hastalık ortaya çıkar. Bu anne babanın çocuklarının yaklaşık %50’si taşıyıcı olacak, yaklaşık %25’i ise bu kalıtsal hastalığın genini taşımayacaktır. Şüphesiz ki bu rakamlar bir olasılığı ifade etmektedir. Akraba evliliği yapan bir ailenin çocuklarının tümü kalıtsal hastalık taşımayabileceği gibi doğan tüm çocukları da kalıtsal hastalık taşıyabilir. Birçok kalıtsal hastalık genellikle özel tetkiklerle tanımlanmaktadır. Kalıtsal hastalık taşıyan ancak bu teşhis edilmeden hayatını kaybeden çocukların ölüm nedeni olarak ishal, öksürük, havale vb. rahatsızlıklar gösterilmektedir. Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmalarından elde edilen verilere göre akraba evliliği sonucu doğan çocuklar arasında beş yaşından önceki ölüm hızı akraba evliliği yapmayan ailelerin çocuklarına göre yaklaşık %50 daha fazladır. Bu veri akraba evliliklerinin çocuk ölümleri üzerindeki etkisini ortaya koyan önemli bir bulgudur.

Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar, proteinli gıdalarda bulunan fenilalanin isimli bir maddenin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayamazlar. Sonuç olarak çocuğun vücudundaki fenilalanin ve onun artıkları çocuğun gelişmekte olan beyninde hasar meydana getirmektedir. Hem annesinden hem de babasından hastalık geni alan çocuklar fenilketonüri hastası olurlar. Anne ve babanın bu hastalığın taşıyıcısı olduğu durumlarda doğacak çocuğun fenilketonüri hastası olma olasılığı yaklaşık %25 gibi yüksek değerlere ulaşır. Her yıl 1 milyondan fazla bebeğin doğduğu ülkemizde doğan her 6 bin bebekten biri fenilketonüri ile doğmaktadır. Hastalığın ülkemizde yüksek oranda görülmesinin nedeni akraba evlilikleridir. Anne ve babanın fenilketonüri taşıyıcısı olması hâlinde bu çiftin her çocuğunda hastalık olma ihtimali yaklaşık %25 iken çiftin her çocuğunun hastalığın taşıyıcısı olma ihtimali yaklaşık %50, tam sağlıklı olma ihtimali ise yaklaşık %25’tir. Akraba evlilikleri hasta bireylerin doğmasına yol açtığı gibi toplumda taşıyıcılık sıklığını da artırmaktadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!