Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 34

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 34

• İnsanlar bazı kalıtsal özellikleri bakımından yalnızca annelerine benzerlerken bazı kalıtsal özellikleri bakımından yalnızca babalarına benzerler (Erdem kan grubu karakteri bakımından annesine benzerken Yahya saç rengi karakteri bakımından babasına benzemektedir.).
• İnsanların bazı kalıtsal özellikleri hem annelerinin hem de babalarının kalıtsal özelliklerine benzer (Vildan göz rengi karakteri bakımından hem annesine hem de babasına benzemektedir.).
• İnsanların bazı kalıtsal özellikleri annelerinin ve babalarının kalıtsal özelliklerinden farklıdır (Ayşe boy uzunluğu karakteri bakımından anne ve babasına benzememektedir.).

İnsanların annelerine ve babalarına benzemeleriyle ilgili farklı özellikleri göstermeleri bu konuda çeşitli sorular sorulmasına neden olur. Yahya, Vildan, Ayşe ve Erdem’in sorularına cevap bulabilmeleri için kalıtım biliminden yararlanmaları gerekir. Genlerin yapısının, görevlerinin ve karakterlerinin nesilden nesile nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalına kalıtım denir. Kalıtım biliminin öncüsü AvusturyalI bilim insanı Gregor Johann Mendel (Gıregor Yohan Mendel) olarak kabul edilir. Mendel, bezelyeler üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda bir canlının özelliklerinin kalıtım yoluyla sonraki kuşaklara nasıl aktarıldığını açıklamıştır. Mendel’in öne sürdüğü fikirler, yapılan deneylerle doğrulanmıştır.

Gregor Johann Mendel’in babası çiftçiydi ve ailesi Mendel’in de çiftçi olmasını istiyordu. O dönemlerde ülkenin pek çok yerinde okul yokken Mendel’in doğduğu köyde okul vardı. Mendel’in gittiği bu okulun temel ilkelerinden biri “Para ve mülk elimden alınabilir ama bilimsel bilgiye sahip olma sanatı asla.” idi. Mendel de yaşamı boyunca bu ilkeyi benimsedi.

İlerleyen yıllarda Mendel’in öğretmenleri onun Gymnasiumda (Cimnasyum/lise dengi bir okul) öğrenim hayatını sürdürmesini istiyordu. Diğer yandan Mendel’in babası artık çiftlikte çalışamayacak kadar yaşlanıyor ve maddi imkânsızlıklar aileyi zorluyordu. Bu nedenle Mendel makul bir karar aldı; özel ders öğretmeni olacaktı. Kazandığı parayla hem ailesine yardım edecek hem de öğrenim hayatına devam edecekti.

Mendel, girdiği sınav sonucunda özel öğretmenlik yapmaya hak kazandı ancak işler onun umduğu gibi gitmedi. Özel ders verecek öğrenci bulamadı. Maddi yetersizliklerden ötürü öğrenim hayatına bir yıl ara vererek ailesinin yanına yerleşti. Babası ondan çiftliğin idaresini devralmasını istedi ama Mendel hâlâ okumak, öğrenmek ve bilimsel bilginin gelişimine katkı sağlamak istiyordu. Mendel’in kız kardeşi Theresa (Teresa), biriktirdiği paranın bir kısmını okumaya devam etmesi için Mendel’e verdi. Mendel duyduğu vefayı daha sonraları Theresa’nın üç oğluna öğrenimleri için destek sağlayarak gösterdi.

Mendel liseden mezun olduktan sonra felsefe eğitimini tamamladı ve maddi imkânsızlıklar yine hayatındaki en önemli sorun oldu. Mendel, daha sonraları yazdığı yaşam öyküsünde o günleri şöyle anlatmaktadır: “Geçim sıkıntısına daha fazla dayanmam artık imkânsız hâle gelmişti. Bu yüzden felsefe eğitimini tamamladığımda kendime bir sığınak bulmak zorundaydım. Bu amaçla 1843’te Brno (Bırno) Manastırına başvurdum ve rahip adayı olarak manastıra kabul edildim.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!