8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 130
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 130
Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun hayatı birçok insana örnek olacak başarılarla doludur. Üniversitelerin fen edebiyat fakültelerinin kimya bölümünden mezun olan kişiler kimyager unvanını alır. Kimyagerler maddelerin kimyasal yapılarını inceler ve bu konuda araştırmalar yapar. Araştırma laboratuvarlarında ve ilaç, boya, gübre endüstrisinde çalışma imkânına sahiptirler. Kimyagerler ve kimya mühendislerinin birçok ortak çalışma alanı vardır. Bu iki meslek grubu arasındaki en temel fark kimyagerlerin üretilecek maddeyi tasarlayıp geliştirmesi, kimya mühendislerinin ise bu maddeyi üretmesidir. Nejat Eczacıbaşı ülkemizin yetiştirdiği önemli kimyagerlerden biridir. Onun 1940’lı yılların başında kurulmasında önemli görevler üstlendiği ilaç fabrikası, Türk ilaç sanayisinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Kimya endüstrisi tesislerinin tamir ve bakımını yapan kişilere kimya teknisyeni adı verilir. Kimya teknisyenleri, kimya mühendisleri ve kimyagerlerin denetimi altında her türlü kimyasal işlemin hazırlığını yapar. Meslek eğitimi; Anadolu teknik, Anadolu meslek, endüstri meslek liseleri ve çok programlı liselerin kimya bölümünde verilmektedir.
Metalürji ve malzeme mühendisleri bileşiminde metal bulunan maden cevherlerinden metal elde eden ve metalleri belirli işlemlerden geçirerek ham madde şekline getiren kişilerdir. Metalürji ve malzeme mühendisleri demir çelik, cam ve seramik fabrikalarında çalışabilmektedir. Petrokimya teknisyenleri, petrol ürünlerinden hidrokarbonlar (yapısında yalnızca hidrojen ve karbon bulunan bileşikler) elde eden ve hidrokarbonların kimyasal yapısına göre üretimi planlayan kişilerdir. Petrokimya teknisyenleri boya ve plastik fabrikalarında çalışma olanağına sahiptir. Matbaanın icadından önce kitaplar, hattatlar tarafından elle yazılarak çoğaltılıyordu. Bir kitaptan fazla sayıda çoğaltılamadığı için kitabın başka ülkelere ulaşması zordu. Bu sebeple başka milletler buluşlardan ve yeni bilgilerden oldukça geç haberdar oluyordu. Matbaanın icadıyla birlikte kitap yazan hattat sayısı azalmaya, matbaacı sayısı ise artmaya başlamıştır. Bu örnekte olduğu gibi teknolojik gelişmeler, bazı meslek dallarının yok olmasına ve yeni meslek dallarının ortaya çıkmasına sebep olur.
Sizce kimya endüstrisi geliştikçe gelecekteki yeni meslek dalları neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
➢ Kimya Mühendisi
➢ Kimya (Kimyager)
➢ Kimya Teknisyeni
➢ Petrol Mühendisi
➢ Biyokimya (Biyokimyager)
➢ Maden Mühendisi
➢ Gıda Mühendisi
➢ Ziraat Mühendisi
Aşağıdaki tabloda kimya endüstrisinin ilişkili olduğu bazı sektörler verilmiştir. Buna göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.