Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 109

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 109

Aşağıdaki görselde verilen temizlik malzemesinin üzerinde yazan uyarıyı okuyunuz. Bu malzemeyi kullanırken ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğunuzu ve bu tehlikelere karşı ne gibi önlemler alınabileceğini sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız. Verilen görseldeki temizlik malzemesinin kullanma talimatında “Diğer temizleyici ürünlerle birlikte kullanmayınız.” uyarısı yer almaktadır. Çamaşır suyu bazik bir madde olan NaCIO (sodyum hipoklorit) çözeltisidir. Çamaşır suyunu temizlikte kullanılan, asidik özellik gösteren tuz ruhu ve kezzapla karıştırmak klor gazı açığa çıkmasına sebep olur. Klor gazı solunduğu andan itibaren mukoza tabakasını, gözleri ve solunum sistemini olumsuz etkiler. Kapalı ve iyi havalandırılmayan mekânlarda çamaşır suyu, tuvalet temizleyicisi, tuz ruhu ve kezzap gibi temizleyiciler tek başına kullanılırken ortamda uzun süre bulunmamaya ve bu malzemelerin deriye temas etmemesine özen gösterilmelidir. Temizlik sırasında asit ve bazlardan olumsuz etkilenmeyen plastik eldivenler kullanılmalıdır. Temizlenen yerlerde asit ve baz kalıntısının kalmaması için temizlik malzemesi dökülen yerler bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
Temizlik malzemelerinin renkli ambalajları çocukların ilgisini çekebilir. Bu nedenle bu malzemeler çocukların ulaşamayacağı yerlerde veya kilitli dolaplarda saklanmalı, içecekler ve gıda maddeleriyle bir arada bulundurulmamalıdır. Asit ve bazların temizlik malzemesi olarak kullanılması sırasında oluşabilecek tehlikeleri öğrendiniz. Sorumluluk sahibi bireyler olarak bu tehlikelere karşı gerekli tedbirleri almalısınız. Bunun için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

Evinizdeki temizlik malzemelerini küçük çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırınız.

• Asidik ve bazik temizleyicilerin bir arada kullanılması sonucu oluşabilecek tehlikelerle ilgili öğrendiklerinizi ailenizle paylaşınız.

  • Cevap: Asit ve bazların günlük yaşamdaki faydalı kullanımlarının yanında kullanılmaları sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli etkileri de vardır. Bu etkilere sülfürik asidin canlı bir dokuya temasında oluşturduğu doku tahribi ve derişik bazların canlı dokulardaki yağlar ile etkileşimi sonucunda oluşan doku tahribi örnek verilebilir (Bağ, 2008: 166). Çamaşır suyu, amonyak içeren temizleyicilerle karıştırıldığında açığa çıkan Cl2 gazı zehirlenmelere neden olmaktadır (Söylemez, 2014: 52). Özellikle derişik H2SO4 (sülfürik asit), HNO3 (nitrik asit-kezzap) ve NaOH (sodyum hidroksit) elbise ve çıplak deri ile temas ettikleri yerlerde yakıcı ve delici etki yapmaktadır. Bu nedenle asit ve bazlarla çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.

• Temizlik malzemeleriyle etkileşen yüzeyleri bol suyla durulayınız. Aklınıza gelen farklı önerileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!