8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 63-64-65-66-67 Cevapları
A. Canlılarda görülen bazı özellikler aşağıdaki tabloda verilmiştir. Bu özellikleri mutasyon, modifikasyon ve adaptasyon şeklinde sınıflandırarak uygun kutucuğu işaretleyiniz. Sınıflandırma gerekçenizi uygun sütuna yazınız.
- Cevap:
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 64
B. Aşağıdaki kavramları kullanarak bilimsel bir metin yazınız. Yazdığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.
genetik mühendisliği, klonlama, ıslah, gen tedavisi, biyoteknoloji, gen aktarımı
- Cevap: Genetik mühendisi; genlerin, insan, bitki, hayvan ve mikroorganizmalarını içeren canlı formların kapsamlı incelemesini yürütür. Klonlama, ıslah, gen aktarımı, gen tedavisi genetik mühendisliği alanına giren uygulamalardır.
C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Bezelyelerde sarı tohum rengi, yeşil tohum rengine baskındır. Bir araştırmacı yaptığı iki ayrı çaprazlamanın sonuçlarını yandaki gibi ifade ediyor. Araştırmacının karşılaştığı bu durumun sebebini açıklayınız.
- Cevap: Yeşil tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda elde ettiğim bezelyelerin tümü yeşil tohumlu oldu. Sarı tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda ise elde ettiğim bezelyelerin %25'i yeşil tohumlu oldu.
Yeşil tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda elde ettiğim bezelyelerin tümü yeşil tohumlu oldu. Sarı tohumlu iki bezelyeyi çaprazladığımda ise elde ettiğim bezelyelerin %25’i yeşil tohumlu oldu. Acaba bu durumun sebebi nedir?
- Cevap: Bu durumdan her iki bezelyenin de genlerinin homozigot sarı bezelye olmadığını anlarız. Genler heterozigot sarı genler olmalıdır. Buna göre genler ve çaprazlama şu şekildedir,
➢ I. Nesil: Xx - Xx ➢ II. Nesil: XX - Xx - xx
Sonuçlara göre %25 homozigot sarı bezelye, %50 heterozigot sarı bezelye, %25 ise homozigot yeşil bezelyeler oluşur.
2. Düzgün ve buruşuk tohumlu bezelye bitkileri çaprazlandığında, birinci kuşaktaki bezelyelerin tümü düzgün tohumlu oluyor. Birinci kuşaktaki bezelyelerin çaprazlanmasıyla hem düzgün hem buruşuk tohumlu bezelyeler elde ediliyor. Bu durumun sebebi nedir?
- Cevap: Örneğin AA × aa çaprazlandığında hepsi Aa olur yani düzgün. 2 kuşakta Aa × Aa çaprazlandığında bir tane homozigot(AA) düzgün, 2 tane heterezigot düzgün (Aa ), bir tane de homozigot buruşuk (aa) elde edilir. Kısacası bu durumun sebebi çekini ve baskın gendir.
3. Yusuf DNA modeli oluşturmak için sınıfa aşağıdaki malzemeleri getiriyor.
• 20 adet mavi düğme • 20 adet kırmızı düğme • 50 adet yeşil düğme • 50 adet sarı düğme • 140 adet turuncu düğme • 140 adet siyah düğme
Yusuf oluşturduğu DNA modelinde timin bazını yeşil, guanin bazını kırmızı, fosfatı siyah düğmelerle temsil ediyor. Buna göre Yusuf; modelde adenin bazı, sitozin bazı ve deoksiriboz şekerini hangi renk düğmelerle temsil etmiştir?
- Cevap:
➢ adenin 50 sarı ➢ sitozin 20 mavi ➢ deoksiriboz şekeri 140 turuncu
4. Kaktüslerin yapraklarının diken şeklinde, nilüfer bitkisinin yapraklarının ise geniş olmasının sebebini açıklayınız.
- Cevap: Verilen özellikleri adaptasyon konusu kapsamında incelenir.
➢ Kaktüs yaprakları dikenler şeklindedir. Kaktüslerin gövdeleri kısa ve yaprak yüzeylerinin dar olması su ihtiyacının az olmasını sağlar. Böylece kaktüs bitkisi suyun az olduğu çöl ortamında yaşayabilir. ➢ Nilüfer bitkisi su üzerinde yaşar. Bu kapsamda terleme ile su kaybının daha fazla olması için bu bitki geniş yüzeyli yapraklara sahiptir.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 65Ç. Aşağıda verilen tanımlarla kavramları eşleştiriniz.
- Cevap:
1. DNA’nın en küçük yapı birimidir. (Nükleotid) 2. DNA’nın yapısında bulunan kalıtsal özelliklerimize etki eden bölgelerdir. (Gen) 3. İnsanların vücut hücrelerinde 2n = 46, üreme hücrelerinde n = 23 adet bulunan yapıdır. (Kromozom) 4. Genlerin yapısını, görevlerini ve nesilden nesile nasıl aktarıldığını inceleyen bilim dalıdır. (Kalıtım) 5. Bir karakterin oluşmasını sağlayan genlerin birbirinin aynısı olma durumudur. (Saf döl) 6. Bir canlının gen yapısıdır. (Genotip) 7. Baskın genle birlikte olduğunda etkisini göstermeyen gendir. (Çekinik gen) 8. Aynı soydan gelen insanların yaptığı evliliktir. (Akraba evliliği) 9. Canlıların yaşadıkları ortamda temel ihtiyaçlarını karşılama şansını artıran fiziksel yapılar ve davranışlardır. (Adaptasyon) 10. Kendi türü dışından bir gen aktarılarak belirli özellikleri değiştirilen canlılardır. (Transgenik) 11. Genetik mühendisliği uygulamalarının mal ve hizmet üretmek amacıyla kullanılmasıdır. (Biyoteknoloji)
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 66D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Bezelyelerde mor çiçek rengi, beyaz çiçek rengine baskındır. Yandaki tabloda üç farklı bezelye çiçeğinin renk bakımından genotipleri verilmiştir. Tabloya göre bezelyelerin çiçek rengi aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir? A. Mor Beyaz Beyaz B. Mor Beyaz Mor C. Beyaz Mor Beyaz D. Mor Mor Mor
- Cevap: B
2. Yandaki görselde verilen DNA molekülü kendini eşleyecektir. Eşlenme sonucunda oluşan DNA molekülünün yapısı ve sayısı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
- Cevap: A
3. • Guanin nükleotidin yapısında guanin organik bazı, deoksiriboz şekeri ve...I...bulunur. • Bir DNA molekülünde deoksiriboz şekeri sayısı...II...sayısına eşittir. • Belirli özelliklere etki eden DNA bölgelerine...III...adı verilir. • İnsanların vücut hücrelerinde 2n = 46 sayıda...IV...bulunur.
Yukarıda verilen cümlelerdeki noktalı yerlerden hangilerine aynı ifade yazılmalıdır? A. I ve II B. I ve III C. II ve IV D. III ve IV
- Cevap: A
4. Canlılarda görülen aşağıdaki durumlardan hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır? A. Van kedisinin gözlerinin farklı renklerde olması B. Keçilerde dört boynuzluluk C. Farklı çevrelerde yetişen tek yumurta ikizlerinin farklı fiziksel özelliklere sahip olması D. Bazı insanların ellerinde veya ayaklarında altı parmak olması
- Cevap: C
5. Bir çiftçi yapacağı çaprazlama sonucunda %100 saf döl düzgün tohumlu bezelye elde etmek istiyor. ( Düzgün tohumlu olma geni, buruşuk olma genine baskındır.) Buna göre çiftçi, aşağıda verilen çaprazlamalardan hangisini yapmalıdır? A. Melez döl düzgün tohumlu iki bezelyeyi çaprazlamalıdır. B. Saf döl düzgün tohumlu iki bezelyeyi çaprazlamalıdır. C. Saf döl düzgün tohumlu bezelye ile buruşuk tohumlu bezelyeyi çaprazlamalıdır. D. Buruşuk tohumlu iki bezelyeyi çaprazlamalıdır.
- Cevap: B
6. Akraba evliliği ile ilgili; I. Akraba, evliliği düşük, veya ölü doğum yapma riskini arttırır II. Akraba evliliği yapan, çiftlerin çocuklarında kalıtsal hastalık görülme riski daha fazladır. III. Kalıtsal hastalığa neden olan çekinik genlerin akraba evliliğinde bir araya gelme ve fenotipte etkisini gösterme ihtimali daha fazladır
ifadelerinden hangisi veya hangileri söylenebilir? A. Yalnız II B. I ve II C. I ve III D. I, II ve III
- Cevap: D
7. • Altın pirine • Vitamin tabletleri • Raf ömrü uzun sebzeler • İnsülin hormonu • Böceklere dayanıklı bitki tohumları
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi biyoteknoloji uygulamaları sonucu hayatımıza giren ürünlere örnektir? A. 5 B. 4 C. 3 D. 2
- Cevap: A
8. Şemada verilen noktalı yere aşağıdaki ifadelerden hangisi yazılabilir? A. Adaptasyon örnekleri B. Modifikasyon örnekleri C. Mutasyon örnekleri D. Canlılarda kalıtsal olmayan değişim örnekleri
- Cevap: C
9. Adaptasyonla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A. Aynı doğal çevrede yaşayan canlılar benzer adaptasyonlar geliştirebilir. B. Adaptasyonlar kalıtsaldır. C. Adaptasyonlar canlının yaşama, üreme ve beslenme şansını artırır. D. Canlıların tümünde aynı adaptasyonlar görülür.
- Cevap: D
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok