Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 14-15-16-17 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 14-15-16-17 Cevapları ve Soruları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 14

MEVSİMLERİN OLUŞUMU

Yaşadığınız yerin yılın farklı dönemlerinde çekilmiş fotoğraflarını İncelediyseniz görünümünün yıl içinde değiştiğini fark etmişsinizdir. Örneğin bir şeftali ağacı ilkbaharda çiçek açar, yazın meyve verir, sonbaharda yapraklarını döker, kışın ise ağacın üzeri genellikle karla kaplanır. Bu durum hava sıcaklığının mevsimden mevsime değişmesinden kaynaklanmaktadır. Sizce mevsimlerin oluşmasının sebebi nedir? Bu konudaki tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 15

DÜNYA NIN GÜNEŞ ETRAFINDAKİ DOLANIMINI MODELLE GÖSTERİYORUM

Gerekli Malzemeler: Dünya modeli, 3 adet termometre, bant, saat, 3 adet mum, tabak.

Yapım Aşamaları

1. Öğretmeninizin sınıfa getirdiği Dünya modelini, dönme ekseninin eğikliğini dikkate alarak inceleyiniz.
2. Termometrelerden birini Dünya modelinde Kuzey Yarım Küre’ye, diğerini Ekvator’a, üçüncüsünü ise Kuzey Yarım Küre ile Ekvator arasındaki bir nokta üzerine sabitleyiniz. Termometrelerden üçünün de aynı düzlem üzerinde olmasına dikkat ediniz. Üzerine termometrelerin sabitlendiği Dünya modelini masanın üzerine koyunuz.
3. Termometrelerin gösterdiği ilk sıcaklık değerlerini aşağıdaki tabloya kaydediniz.
4. Bulunduğunuz ortamı mümkün olduğunca karanlık hâle getiriniz.
5. Mumları yakınız ve tabağa sabitleyiniz (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.). Tabağa sabitlenmiş mumları Dünya modelinin yaklaşık yarım metre uzağına koyunuz.
6. Dünya modelinin yanan mumların etrafında dolanmasını sağlayınız.
7. Termometrelerin gösterdiği sıcaklık değerlerini 5 dakika aralıklarla aşağıdaki tabloya kaydediniz.

  • Cevap:

Sonuca Varma

1. Termometrelerde 5, 10, 15 ve 20 dk. sonra ölçtüğünüz sıcaklık değerlerinin farklı olmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Çünkü mumun ısısının geliş açıları her bir noktada farklıdır. Bu da her noktanın belli zaman dilimlerinde farklı sıcaklık değerlerine sahip olmasının sebebini oluşturmaktadır.

2. Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşmasında Dünya’nın dönme eksenindeki eğikliğin önemi nelerdir? Sizce bu olayın günlük yaşantımıza etkisi nedir?

  • Cevap: Yerküre’nin eksen eğikliği azaldığındaysa, mevsimler daha az şiddetli geçer; yazlar daha serin, kışlarsa daha ılıman olur. Daha serin yaz mevsimlerinin, yüksek enlemlerde (kutup ve polar bölgelerde) kar ve buz örtüsünün daha az erimesine ve yerde daha fazla kalmasına neden olarak, kutup bölgelerinde kütlesel buzul kalkanlarının oluşmasına yol açtığı düşünülmektedir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 16

21 Aralık
Güneş ışınları, Güney Yarım Küre’de bulunan bazı noktalara öğle vakti dik, Kuzey Yarım Küre’ye ise eğik açılar ile düşer. Güneş ışınlarının Güney Yarım Küre’de öğle vakti dik düştüğü bu yere Oğlak Dönencesi denir. Güneş ışınları, Güney Yarım Küre yüzeyinde daha fazla, Kuzey Yarım Küre yüzeyinde ise daha az ısı enerjisi oluşturur. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi, Kuzey Yarım Küre’de ise kış mevsimi yaşanmaya başlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 17

Dünya’da eksen eğikliği olmasaydı ne olurdu? Bu sorunun cevabını öğrenebilmek için aşağıdaki akış şemasını inceleyiniz.

  • Cevap:

Dünya’da eksen eğikliği olmasaydı Dünya, Güneş etrafında dolanma hareketi yaparken Güneş ışınlarının yeryüzüne gelme açısı değişmezdi.
Dünya’da yıl boyunca sıcaklık değişimleri çok az olurdu.
Bunun sonucunda mevsimler oluşmazdı.

1. BOLÜM SONU DEĞERLENDİRME SORUSU

Bir öğretmen ve öğrenci arasında aşağıdaki diyalog geçiyor. Noktalı yerleri tamamlayınız. Öğretmen: Mevsimlerin oluşma sebebi nedir?

Öğrenci: Öğretmenim, Dünya Güneş’in etrafında dolanma hareketi yapar. Dünya, hareketi esnasında Güneş’e bazen yakın bazen uzak olur. Mevsimler, Dünya’nın Güneş’e yakın ve uzak olması sonucu oluşur.

Öğretmen:…

Öğretmen, öğrencisine ne demiş olabilir? Cevabınızı boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır demiş olabilir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 14-15-16-17 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!