[giris]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 117-118-119 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 117[/syf] 7. Özdeş buz kalıplarından üçer adet erlenmayerlerdeki suların içine aynı anda koyunuz. Sonuca Varma 1. Hangi erlenmayerdeki suyun içine koyduğunuz buz en kısa zamanda eridi? Sizce bu durumun sebebi nedir?
  • Cevap: Yaptığınız deneyde, aynı maddenin özdeş kütlelerine farklı miktarda ısı aktarıldığında sıcaklık artışlarının eşit olmadığını gözlemlediniz. Bu nedenle maddelerin sahip olduğu ısılar da farklıdır. Eşit kütleli ve aynı tür maddelerden sıcaklık değişimi fazla olanın sahip olduğu ısı da fazladır. Deneyde farklı ısılara sahip sulara üçer adet buz kalıbı koyduk. Buz kalıplarının, ısısı fazla olan suyun içinde daha kısa sürede, az olan suyun içinde ise uzun sürede eridiğini gözlemledik.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 118[/syf]

HÂL DEĞİŞİMİNİ GÖZLEMLİYORUM

buz parçaları, beherglas, termometre, sacayak, ispirto ocağı, kronometre, çakmak veya kibrit, tel kafes.

Yapım Aşamaları

1. Buz parçalarını beherglasa koyunuz. 2. Beherglastaki buz parçalarının sıcaklıklarını termometreyle ölçünüz. Ölçüm sonucunu aşağıdaki tabloya yazınız. 3. Tel kafesi sacayağın üzerine koyunuz. 4. Beherglası tel kafesin üzerine koyunuz. 5. Sacayağın altına koyduğunuz ispirto ocağını yakarak buz parçalarını ısıtınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.). 6. Buz parçalarının sıcaklığını 2 dakikada bir termometreyle ölçerek aşağıdaki tabloya yazınız.

Sonuca Varma

1. Isıtılan buz parçalarının sıcaklığında nasıl bir değişim gözlemlediniz?

  • Cevap: 1. aşamada buzun, 3. aşamada suyun ispirto ocağından aldığı ısı, maddenin sıcaklığını artırır. 2. aşamada buz hâl değiştirmektedir

2. Isıtılan buz parçalarının sıcaklığının bir süre sabit kalmasının sebebi nedir?

  • Cevap: Buzun sıcaklığı buz erirken sabit kaldığı gibi saf suyun sıcaklığı da su donarken sabit kalır. Saf su donarken bulunduğu ortama ısı verir. Saf suyun donarken verdiği ısı, sıcaklığında azalmaya sebep olmaz. Buradan saf maddelerin sıcaklığı hâl değişimi sırasında sabit kalır, sonucuna ulaşılabilir.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 119[/syf] HÂL DEĞİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ ISININ BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLERİ KEŞFEDELİM Gerekli Malzemele eşit kollu terazi, tartım takımı, buz, buz kalıbı, dört adet beherglas, zeytinyağı, iki adet ispirto ocağı, iki adet sacayak, kronometre. Yapım Aşamaları 1. Aşama 1. Buz kalıplarına zeytinyağını dökünüz. 2. Zeytinyağı dolu buz kalıplarını buzdolabının buzluğuna koyunuz. Zeytinyağının donarak katı hâle geçmesini sağlayınız. 3. Eşit kollu teraziyi ve tartım takımını kullanarak katı hâldeki zeytinyağından ve buzdan eşit kütlede ölçünüz. 4. Beherglaslardan birine katı hâldeki zeytinyağını, diğerine ise buz kalıbını koyunuz. 5. İspirto ocaklarını sacayakların üzerine koyunuz. 6. İspirto ocaklarını aynı anda yakınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım alınız.). 7. İçinde buz olan beherglasları sacayakların üzerine koyunuz. 8. Beherglaslardaki katı maddeler tamamen sıvı oluncaya kadar geçen süreleri ölçünüz. 2. Aşama 9. Eşit kollu teraziyi ve tartım takımını kullanarak 50 g ve 100 g’lık buz kütleleri tartınız. 10. Beherglasların birine 50 g, diğerine ise 100 g buz koyunuz. 11. İspirto ocaklarını sacayakların üzerine koyunuz. 12. İspirto ocaklarını aynı anda yakınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım alınız.). 13. İçinde buz olan beherglasları sacayakların üzerine koyunuz. 14. Beherglaslardaki buzlar tamamen sıvı oluncaya kadar geçen süreleri ölçünüz. Sonuca Varma 1. Deneyin 1. aşamasında buz ve katı hâldeki zeytinyağının farklı sürelerde erimesinin sebebi nedir?
  • Cevap: Deneyde farklı kütleli buzları özdeş ispirto ocaklarıyla aynı anda ısıttınız. Buzlar tamamen sıvı olana kadar geçen sürelerin farklı olduğunu gözlemlediniz. Çünkü maddenin kütlesi hâl değişimi için alınması veya verilmesi gereken ısının miktarını etkiler.
2. Deneyin 2. aşamasında beherglaslardaki buzların farklı sürelerde erimesinin sebebi nedir?
  • Cevap: Erime, donma ve süblimleşme hâl değişimleri gerçekleşirken kütlesi fazla olan maddeler daha fazla, kütlesi az olan maddeler ise daha az ısı alır. Donma, yoğunlaşma ve kırağılaşma hâl değişimleri gerçekleşirken kütlesi fazla olan maddeler daha fazla, kütlesi az olan maddeler ise daha az ısı verir.
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 117-118-119 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)