8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 48
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 SDR İpekyolu Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları SDR İpekyolu Yayınları Sayfa 48
Altın ve gümüş dışında zekâtı verilmesi gereken bazı ticaret mallarının ve paranın nisabı şöyle sıralanabilir: Altın ve paradan 1/40 oranında zekât verilir. 80.18 gram1 altının karşılığı kadar nakit parası veya birikimi bulunan kişi, bunun 1/40’ım zekât olarak vermekle yükümlüdür. Küçükbaş hayvanlardan zekât verebilmek için en az kırk hayvana sahip olmak gerekir. Dolayısıyla küçükbaş hayvanlarda nisap kırktır. Kırktan yüz yirmiye kadar bir küçükbaş hayvan, zekât olarak verilmelidir.tOtuz büyükbaş hayvanı olan kişi, iki yaşına basmış erkek veya dişi bir buzağıyı zekât vermekle yükümlüdür. Madenlerde ise zekât oranı genel olarak beşte birdir. Yani dinî açıdan, çıkarılan madenin miktarına bakılmaksızın beşte biri zekât olarak verilmelidir. O Toprak ürünlerinden verilecek zekât miktarı onda birdir. Buna öşür de denir. Ancak sulama masrafları ve bazı tarımsal harcamaların miktarına bakılarak toprak ürünlerinin zekâtı yirmide bir oranında da verilebilir. Bu durum; İslam’ın çalışan, üreten, emek harcayan kimselere tanıdığı bir kolaylık olarak görülebilir. Böylece dinimizin emrine uyarak zekât veren kimseler mali açıdan korunmuş da olur. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, kimlere zekât verileceği açıkça ifade edimiştir. Bu konuyla ilgili bir ayette, “Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri İslam’a ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini kazanmaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda olana, yolda kalana mahsustur. Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.”2 buyrulur. İslam’ın ilk yıllarında insanları Müslümanlığa yönlendirmek, onların kalplerini İslam’a ısındırmak amacıyla yeni Müslüman olmuş kişilere zekât verilmekteydi. Kölelerin ise kölelikten kurtulmasını sağlamak amacıyla bu kişilere zekât verilmesi emredilmişti. İslam’ın ilk dönemlerinde zekâtı devletin memurları toplamaktaydı. Günümüzde bu üç grubun durumu ortadan kalkmıştır. Etkinlik Soru: Tablodaki bilgileri dikkate alarak kimlerin, kimlere hangi mallardan ne oranda zekât vereceğini arkadaşlarınızla değerlendiriniz.- Cevap: Zengin Müslümanlar zekât vermekle yükümlüdür. Altın, gümüş ve paradan 1/40; koyun ve keçiden 1/40; sığır ve mandadan 1/30; toprak ürünlerinden 1/10; madenlerden 1/5 oranında zekât verirler. Deve için ise her beş deveye bir koyun zekât verilir. Bu zekâtlar yoksullara, düşkünlere, borçlulara, kölelere, Allah yolunda olanlara ve gönülleri İslam’a ısındırılacak kişilere verilir.
8. Sınıf SDR İpekyolu Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok