8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 44
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 44” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayınları Sayfa 44
Zekât Kimlere Verilir?
İslam dininde zekât verilecek kimseler Tevbe suresinin 60. ayetiyle belirlenmiştir. İlgili ayette şöyle buyrulur: “Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar ve yolda kalmış yolcular içindir…”
Tevbe suresi 60. ayetine göre zekât verilebilecek sekiz grup şunlardır:
♦ Yoksullar: Temel ihtiyaçlarını bile karşılayacak bir gelire sahip olmayanlardır.
♦ Düşkünler: Hiçbir geliri ve malı olmayan yoksul kişilerdir.
♦ Borçlular: Zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için borçlanmış, ödeme zorluğu çeken kimselerdir.
♦ Zekât toplamakla görevli memurlar: Eskiden bu işle görevlendirilen memurlar bulunurdu. Bunların maaşları toplanan zekâttan verilirdi.
♦ Kalpleri Müslümanlığa ısındırılmak istenenler: Müslüman olmaya yatkın olanlardır.
♦ Köleler: Eskiden savaşlarda esir olanlar, belli bir para karşılığı özgürlüklerini geri alırlardı. Bunlara da zekât verilirdi.
♦ Allah (c.c.) yolunda çalışanlar: Maddi sıkıntı çeken öğrenciler, bilginler vb. kimselerdir.
♦ Yolda kalmış parasız yolcular: Parası bitmiş, yolda kalmış kimselerdir. Evlerine dönebilmeleri için zekât verilir.
Bakmakla yükümlü olunan anne, baba, dede, nine, çocuklar, torunlar ve eşe zekât verilmez. Müslüman olmayanlara ve zenginlere de zekât verilmez. Herhangi bir dernek veya kuruma da zekât verilmez.
Zekât vermekle yükümlü olan kimse, zekâtı kendisi verebileceği gibi bir başkasını vekil ederek de verdirebilir. Her iki durumda da zekâtı verecek kişinin bunun zekât olduğuna niyet etmesi gerekir.
Zekâtı yoksullara verirken bunun zekât olduğunu söylemek şart değildir. Zekât bir kişiye verilebileceği gibi birkaç kişi arasında da paylaştırılabilir.
Zekât vermeye kardeş, kardeş çocukları, amca, dayı, teyze, hala ve bunların çocukları gibi yakın akrabalardan başlanması daha uygun olur.(27) Sonra komşulara ve diğer Müslümanlara
zekât verilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Nev Kitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.