8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayınları Sayfa 40
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Gezegen Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayınları Sayfa 40
Hz. Peygamber de (s.a.v.) pek çok hadisinde paylaşma ve yardımlaşmanın önemini vurgular. Örneğin bir hadisinde toplumu bir bedene benzeterek toplumsal bütünlüğü sağlamada paylaşma ve yardımlaşmanın önemini şöyle belirtir: “Müminler birbirlerini sevmede, birbirlerine merhamet ve şefkat göstermede tıpkı bir organı rahatsızlandığında diğer organları da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıyı paylaşan bedene benzer.”(8) Yine, “Yanı başındaki komşusu açken tok yatan kimse gerçek anlamda iman etmemiştir.” ve “…İnsanların en hayırlısı, insanlara en fazla yararı dokunandır.”(10) gibi pek çok hadisinde Müslümanın temel özelliklerinden birinin paylaşma ve yardımlaşmaya önem vermek olduğuna işaret eder.
İslam’da paylaşma ve yardımlaşma sadece maddi konularda değerlendirilmez. Örneğin Kur’an-ı Kerim’de verecek bir şeyi olmayanın muhtaç durumda olanlara gönül alıcı güzel sözler söylemesi, paylaşma bilinci kapsamında değerlendirir.8 9 10 (11) Hadislerde de insanların sevinç ve üzüntülerini paylaşmak Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarından sayılmıştır. Bu bağlamda hasta ziyareti, davete icabet, cenazelere katılmak ve taziyede bulunmak hadislerde öğütlenen paylaşma ve yardımlaşma örneklerindendir.(12) 13 14 15 Bu kapsamda İslam’a göre üzüntülü bir arkadaşımızı teselli etmek, birbirimizin sorunlarını dinleyip yol göstermek yardımdır.
İslam dininde hiçbir yarar gözetmeksizin sadece Allah’ın (c.c.) rızasını, hoşnutluğunu kazanmak amacıyla gerçekleştirilen maddi ve manevi yardımlaşmanın Allah (c.c.) katında da bir mükâfatı vardır. Kur’an-ı Kerim’de bir ayette, “Mallarını gece gündüz; gizli ve açık Allah yolunda harcayanlar var ya, onların Rab’leri katında mükâfatları vardır. Onlara korku yoktur. Onlar mahzun da olacak değillerdir.”(13) buyrulur ve böyle davrananları Allah’ın (c.c.) sevdiği bildirilir.(14) Hz. Peygamber de (s.a.v.) konuyla ilgili bir hadisinde şöyle buyurur: “Müslüman Müslümanın kardeşidir.
Ona zulmetmez, onu yalnız bırakmaz, bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını karşılarsa Allah da ona yardım eder. Bir kimse bir Müslümanın sıkıntısını giderirse Allah da kıyamet günü onun sıkıntılarından birini giderir. Bir kimse din kardeşinin ayıbını örterse Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter.”(15)
İslam dininin paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önemin en güzel örneği Mekke’den Medine’ye hicret eden muhacirlerle Medineli Müslümanlar yani ensar arasında gerçekleştirilen kardeşlik dayanışmasıdır. Bu, tarihte benzeri görülmemiş bir dayanışma, paylaşma ve fedakârlık örneğidir. Medineli sahabiler, sadece inançlarından dolayı her şeylerini bırakarak Mekke’yi terk etmek zorunda kalan Mekke- li muhacirler ile bütün imkânlarını paylaşmışlardır. Bundan dolayı da “ensar” (yardım edenler) adını almışlardır.
8. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.