8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 91
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 91
Hz. Peygamber (sav) Müslümanlara, “Size verilen emanetin gereğini yerine getirin (emanete ihanet etmeyin, onu koruyun)...”(8) demiş, bu sözüne kendisi de sadık kalmıştır. Örneğin ticaret için civardaki bölgelere giden kişilerin kendisine emanet ettikleri paralarını, eşyalarını korumuş, istediklerinde sahiplerine aynen teslim etmiştir. Tanıdığı, tanımadığı pek çok insanın kendisine anlattığı özel durumlarını sır olarak tutmuş, başkalarına açıklamamıştır (Görsel 4.1). İnsanlar arasında ayrım yapmadan herkese adil davranan, kişiler arasındaki anlaşmazlıklarda da adaletle hükmeden Resulullah (sav), dürüstlük ve adaletiyle emanet sıfatına uygun davranmıştır.
Hz. Muhammed (sav), İslam’ı insanlara anlatırken de emanete sadakatten, doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayarak tebliğ sıfatının gereğini yerine getirmiştir. Allah’ın (cc) birer emaneti olan ayetleri gizlemeden, değiştirmeden, olduğu gibi açıklayıp anlatan Resulullah (sav), kendisine karşı çıkanlara, “Ben size, Rabbimin bana gönderdiklerini tebliğ ediyorum.8 (9) demiştir. Allah Teala da “(Muhammed), kişisel arzularına göre de konuşmamaktadır. O (size okuduğu), kendisine indirilmiş vahiyden başka bir şey değildir.”*10) buyurarak Hz. Peygamber’i (sav) doğrulamıştır.
İslam’a şiddetle karşı çıkan Ebu Cehil’in, Hz. Peygamber’e (sav), “Gerçek şu ki biz, seni yalanlamıyoruz, yalan söylediğini iddia etmiyoruz. Fakat biz, getirdiklerini (tebliğ ettiğin dini) yalanlıyoruz.”*11) demesi de Allah Resulü’nün (sav) tebliğdeki dürüstlüğünün düşmanlarınca da itirafıdır.
Hz. Peygamber’in (sav) eminliği, İslam dininin insanlar tarafından kabulünde önemli etken olmuştur. Öyle ki gerçeği arayan, hakikati kabul etmeye yatkın olup Allah Resulü’nün (sav) yalan söylemeyeceğini ve aldatmayacağını da bilen kişiler, “Hz. Muhammed (sav) söylediyse doğrudur.”(12) deyip ona tereddütsüz inanmış ve onun sadık dostları olmuşlardır.
Hz. Peygamber (sav), Allah Teala’nın emirlerine itaat ettiği gibi günahlardan da uzak durarak hayatı boyunca ismet ve iffetini korumuş, dürüstlüğünü bu hususta da kanıtlamıştır. O, hiç kimsenin malına, parasına, eşyasına izinsiz, habersiz el sürmemiş, kimseye haksızlık etmemiş, herkese adaletle davranmıştır. Allah Resulü’nün (sav) ibadetini terk ettiği, haram olan bir fiili işlediği, herhangi bir kişiyi aldattığı, dövdüğü, birine iftira attığı, sövüp hakaret ettiği, birinin malını gasp ettiği de görülmemiş, duyulmamıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 91 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.