“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 85

3. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Soru: A) Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Soru: 1) İslam dininin öngördüğü bireyi nasıl tanımlarsınız? Anlatınız.

  • Cevap: İslam’ın öngördüğü birey; Allah’a inanan, ibadetlerini yapan, güzel ahlaklı, dürüst, adaletli ve başkalarının haklarına saygılı kişidir.

Soru: 2) İslam dininin toplum hayatına yönelik ilkeleri nelerdir? Örnekler veriniz.

  • Cevap: İslam; eşitlik, kardeşlik, adalet, doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma ve dayanışmayı esas alır. İnsanların haklarına saygı göstermeyi ve toplumun huzurunu bozan davranışlardan kaçınmayı ister.

Soru: 3) Bir insanın canına kıymak niçin bütün insanları öldürmek gibidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir insanı öldürmek, onun yaşayacağı hayatı ve insanlığa yapabileceği yararlı işleri de ortadan kaldırır. Bu nedenle insan hayatı çok değerlidir ve korunmalıdır.

Soru: 4) İslam dini neslin korunmasında anne ve babaya hangi görevleri yüklemiştir? Anlatınız.

  • Cevap: Anne ve baba çocuklarına sevgi ve merhamet göstermeli, ihtiyaçlarını karşılamalı ve onları iyi eğitmelidir. Çocuklarını kötü alışkanlıklardan koruyup güzel ahlaklı bireyler olarak yetiştirmelidir.

Soru: 5) İslam, aklın korunmasında hangi ilkeleri esas almıştır? Belirtiniz.

  • Cevap: İslam, insanın aklını korumasını ve doğru kullanmasını ister. Bu nedenle alkollü içki, uyuşturucu ve akla zarar veren kötü alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.

Soru: 6) Malın korunması için hangi tutum ve davranışlardan kaçınmak gerekir? Örnekler veriniz.

  • Cevap: Malın korunması için hırsızlık, rüşvet, faiz, kumar, dolandırıcılık, karaborsa, stokçuluk ve israftan kaçınmak gerekir. Mal helal yoldan kazanılmalı ve tutumlu kullanılmalıdır.

Soru: 7) Dinin korunması ne demektir? Dinin korunmasının kapsamına neler girmektedir? Yazınız.

  • Cevap: Dinin korunması, insanların dinlerini özgürce öğrenmesi, öğretmesi, inanması ve ibadetlerini yapabilmesidir. Hiç kimse bir dine inanmaya veya inanmamaya zorlanmamalıdır.

Soru: 8) Hz. Yusuf’un (as) örnek alınacak belirgin özellikleri nelerdir? Anlatınız.

  • Cevap: Hz. Yusuf (as); sabırlı, iffetli, vefalı, affedici, yardımsever ve Allah’a güvenen bir peygamberdir. Zorluklar karşısında sabretmiş ve kardeşlerini affetmiştir.

Soru: 9) Asr suresinde, kurtuluşa erecek insanın hangi özelliklerine vurgu yapılmaktadır? Belirtiniz.

  • Cevap: Asr suresinde kurtuluşa erecek kişilerin iman etmeleri, salih amel işlemeleri, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye etmeleri gerektiği vurgulanır.

Soru: B) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: 1) İslam’ın iman, ibadet, ahlak, aile hayatı, ticaret, suçlar için öngörülen cezalar, devlet yönetimi vb. hususlarla ilgili hükümleri hem Allah Teala ile insan arasındaki münasebeti öğretir hem de birey, aile ve toplum hayatını düzenler. Bu bilgilere göre İslam dini ile ilgili kapsamlı olarak hangi yargıya varılabilir?

A) İslam, Allah (cc) ile insan arasındaki iletişim yoludur.B) İslam dininin iman, ibadet ve sosyal hayatla ilgili hükümleri birbiriyle bağlantılıdır.C) İslam dininin hükümleri canı, malı, aklı, dini, nesli korumayı esas alır.D) İslam, insanın Allah Teala ile ilişkisi ile dünya hayatının tüm yönlerini kapsayan bir dindir.

  • Cevap: D

Soru: 2) Cemaatle kılınan namazda soyu, yaşı, işi, maddi durumu, toplumsal konumu farklı olan insanların yan yana durmaları, insan olmaları yönüyle bütün kulların Allah (cc) katında eşit olduklarını kavratır. Hac ibadeti, namazların cemaatle kılınması insanların tanışıp kaynaşmalarına, birlik ve beraberliklerinin güçlenmesine katkıda bulunur. Zekât, sadaka ve kurban ibadetleri, zengin insanların muhtaç insanlara yardım etmesini sağlar. Oruç ibadeti açlığın ve susuzluğun verdiği ıstırabı yaşatarak öğretir ve oruç tutan insanı yoksullara yardım etmeye yönlendirir. Parçanın ana fikrini yansıtan sonuç cümlesi olarak aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

A) Bu örnekler, ibadetlerin insan için önemini göstermektedir.B) Anlıyoruz ki ibadetler, insanların yardımlaşmalarına katkı sağlamaktadır.C) Böylece toplumda yardımlaşma, birlik ve beraberlik sağlanır.D) Demek ki ibadetlerin, bireyi olduğu gibi toplumu da olumlu etkileyen işlevleri vardır.

  • Cevap: D

Soru: 3) I. “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız...” (Müslim, “İman”, 93)II. “İşçinin ücretini, alın teri kurumadan önce veriniz.” (İbn Mace, “Ruhun”, 4)III. “İlim öğrenmek her Müslümana farzdır.” (İbn Mace, “İttibaü’s-Sünnet”, 25)IV. “Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir.” (Tirmizi, “Birr”, 15) hadislerinden hangisi hem bireye hem topluma yöneliktir?

A) I ve IIB) I, II ve IIIC) I, II ve IVD) II, III ve IV

  • Cevap: C

8. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.