8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 48
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 48
Zekât, sadaka, fitre vb. yardımlar vaktinde yapılmalı; böylece muhtaç insanın, ihtiyaçlarını bir an önce karşılaması sağlanmalıdır. Yardım etmek amacıyla verilen mallar da işe yarayacak, kullanılabilir ve verilen kişinin ihtiyacını karşılayacak nitelikte olmalıdır. Çünkü Allah (cc), “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve sizin için yerden çıkardıklarımızın iyilerinden verin. Kendinizin ancak içiniz çekmeye çekmeye alabileceğiniz adi şeyleri hayır diye vermeye kalkışmayın...”*27* buyurmaktadır.
Yardımlar, gösteriş yapmaktan kaçınılarak mümkünse gizlice yapılmalıdır. Çünkü Allah (cc), zekât, sadaka gibi maddi yardımları, gizlice vermenin daha uygun olduğunu, “Sadakaları açık olarak verirseniz bu ne güzel! Şayet onu yoksullara verirken gizlerseniz bu sizin için daha da hayırlıdır...”*28* ayetiyle ifade etmektedir.
Kendisine zekât veya sadaka verilerek yardımda bulunulan kişiyi utandırmamaya, onun onurunu incitmemeye özen gösterilmelidir (Görsel 2.8*.
Yapılan iyilik ve yardım için insanlardan karşılık beklenmez, Allah’ın (cc* rızası talep edilir. Allah Teala da yapılan iyilikleri asla karşılıksız bırakmaz, başkalarına yardım edenleri ödüllendirir. Nitekim Rabb’imiz (cc), zekât ve sadakalarla muhtaçlara yardım edenleri ödüllendireceğini, “Muhtaçlara yardım eden erkeklere, muhtaçlara yardım eden kadınlara ve Allah’a (O’nun muhtaç kullarına) güzel bir ödünç verenlere bu fazlasıyla ödenecektir. Ayrıca onlara pek değerli bir ödül de vardır.’”29* ayetiyle haber vermektedir
Neler Öğrendiniz?
Soru: Aşağıdaki ifadeleri uygun kelimelerle tamamlayınız.
- Cevap:
İslam dinine göre akıl sağlığı yerinde (akil*,...gelmiş,...ve dinenzengin olan Müslüman, zekât vermekle yükümlüdür.Zekât vermek, şartlarını taşıyan Müslümanlar için...dır.Bir kimsenin zekât vermekle yükümlü olması için...miktarı mala sahip olması gerekir.Zekât, yılda...defa verilir.Altın, gümüş ve paradan...oranında zekât verilir.Büyükbaş hayvanlardan zekât oranı....dur.5 deve için zekât olarak 1 ....verilir.Ekin ve...de zekâtı verilen mallardandır.Kur’an’a ve sünnete uygun olan, dinin ve aklın güzel gördüğü her iyilik bir...dır.Dinen zengin sayılan Müslümanlar, ramazan ayında....nı ödemekle yükümlüdür.
8. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.