“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 33

Ayetelkürsi’ye Rabbimizin özel ismi “Allah” lafzıyla başlanmakla O’nun varlığına; “... O’ndan başka ilah yoktur...” cümlesiyle Allah’ın (cc) eşinin ve benzerinin bulunmadığına ve evrenin tek hâkiminin, ibadet edilmeye, hamda, övgüye layık tek ilahın Allah Teala olduğuna dikkat çekilir.“Diri, canlı, ezelî ve ebedî hayat sahibi” anlamındaki Hayy ismi, Allah Teala için ölüm, zeval gibi şeylerin asla düşünülemeyeceğini de belirtir. Nitekim ayette, “... Ne uykusu gelir ne de uyur...” buyrulmaktadır. Allah Teala, bütün canlıların da hayat kaynağıdır. Kayyum ismi de Allah Teala’nın daima canlı ve varlığının kendinden, ezelî ve ebedî olduğuna; yaratılmışların varlığını O’nun devam ettirdiğine ve her şeyi dilediği gibi gözetip yönettiğine dikkat çeker.“... Göklerde ve yerde her ne varsa hepsi O’nundur...” cümlesi, Allah Teala’nın evrendeki bütün varlıkların sahibi olduğunu belirtir. Gök cisimlerinin, yeryüzündeki dağların, denizlerin, bitkilerin, hayvanların; insanların yararlandıkları havanın, toprağın, suyun ve diğer nimetlerin sahibi Allah Teala’dır.“... O’nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez...” buyrulması, ahirette hiç kimsenin Allah’ın (cc) izni olmadan başkası için şefaat edemeyeceğini yani herhangi bir kişinin affedilmesini isteyemeyeceğini bildirir.“... Onların önlerinde ve arkalarında olanları O bilir. O’nun ilminden hiçbir şeyi -dilediği müstesna- kimse bilgisi içine sığdıramaz...” buyrulması, Allah Teala’nın geçmişi, geleceği, şu anda var olan ve gerçekleşen her şeyi bildiğini, varlık ve olayları her an görüp gözettiğini, her şeyden haberdar olduğunu ve dolayısıyla hiçbir şeyin O’na gizli kalmadığını gösterir.“... O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine almıştır. Onları korumak kendisine zor gelmez...”buyrulması, Allah’ın (cc) bütün evrene ve gerçekleştirdiği olaylara kolaylıkla hâkim olduğunu ve onları yönettiğini, varlıkları da koruyup gözettiğini belirtir. Evreni yönetmenin, varlıkları koruyup gözetmenin Allah Teala için kolay olduğunu vurgular.Ayetin sonunda, “... O yücedir, mutlak büyüktür.” buyrulması da Allah Teala’nın eşsiz ve benzersiz şekilde çok yüce, ulu, büyük olduğunu ifade eder.

Biz, Allah’ın (cc) üstün özelliklere sahip ve eksikliklerden uzak olduğuna, varlıkları en güzel biçimde yarattığına, terbiye ettiğine, devamlı gözetim altında bulundurup yönettiğine, canlılara rızık verip onları yaşattığına inanırız. O’nun sonsuz bilgi sahibi olduğunu, her varlığın durumunu, davranışını görüp bildiğini hatırımızdan çıkarmayız. Allah Teala’nın kendisine sığınanları koruyup gözettiğine de inanırız. Allah’a (cc) olan inancımızı, O’nun emirlerini yerine getirip yasakladıklarından kaçınarak göstermeliyiz. İşlerimize başlarken besmele çekmeli, zorluk ve sıkıntılarla karşılaştığımızda Rabbimize (cc) sığınıp yardımını dilemeli; O’nun dualarımızı kabul edip bizi başarılı kılacağına, sıkıntılardan kurtaracağına inanmalı ve O’na güvenmeliyiz

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 33 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.