8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 55
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Anka Kuşu Yayınevi” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 55
İslam dininin inanç esaslarına iman etmek, kişiye manevi açıdan büyük bir huzur ve güven verir. Çünkü bu esasları kabul eden kişi, yerlerin ve göklerin hâkimi olan Allah’a (c.c.) inanmış, onun sonsuz kudretine sığınmış olur. Bir ayette bu hususa şöyle dikkat çekilir: “O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir. Göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”1 Başka bir ayette de “…Kim tağutu tanımayıp Allah’a inanırsa kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.”1 2 buyrularak iman eden kişinin dünyada ve ahirette güvende olacağına vurgu yapılır. Allah’a (c.c.) inanmak ve diğer inanç esaslarını benimsemek kişiyi güzel davranışlara yönlendirir. Onu haksızlıktan, kötülüklerden alıkoyar. Çünkü imanlı kişi, yaptığı bütün iyilik ve kötülüklerin Allah (c.c.) tarafından görüldüğünü, meleklerce de kaydedildiğini bilir. Bu bilinç içerisinde söz ve davranışlarına yön verir. Her zaman kendisine sevap kazandıracak güzel davranışlar yapmaya, ahirette ceza görmesine neden olacak günahlardan da kaçınmaya gayret eder. İyi davranışlarda bulunduğunda ahirette cennetle ödüllendirileceğini, kötülük yaptığında da bunun cezasını göreceğini aklından çıkarmaz. Bu düşünce insanı hayırlı işler yapmaya, salih ameller işlemeye yönlendirir. Böy- lece kişi alışverişte hile yapmaz, başkasının malına el uzatmaz. Dinimizin yasakladığı kumar, faiz, karaborsacılık, rüşvet gibi kötülüklerden kaçınır.
ETKİNLİK
“Ne irfandır veren ahlaka yükseklik ne vicdandır, Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.”
(M. Akif Ersoy, Safahat, s. 267.)
Yukarıdaki dizelerde anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
- Cevap: Yukarıdaki dizeler, Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eserinden alınmıştır. Bu dizelerde, Ersoy, irfanın ahlaka yükseklik vermediğini ve vicdanın da yeterli olmadığını ifade eder. Bunun yerine, insanlarda fazilet hissinin, yani erdemli davranışlara yönlendiren bir duygunun, Allah korkusundan kaynaklandığını vurgular.
8. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 55 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.