8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 40
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 40 Anka Kuşu Yayınevi” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 40
fakirler başta olmak üzere Kur’an-ı Kerim’in belirtmiş olduğu yerlere vermeleridir.1 Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de zekât vermeyi emreden birçok ayet vardır. Bunlardan birinde şöyle buyrulur: “Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyeliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah yapmakta olduklarınızı görür.”2 Başka bir ayette de “Namazı tam kılın, zekâtı hakkıyla verin, rükû edenlerle beraber rükû edin.”3 emri yer alır.
Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, zekâtın şu kimselere verilebileceği belirtilmektedir:
“Sadakalar (zekâtlar); Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, (zekât toplayan) memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar, (hürriyetine kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar ve yolda kalmışlar içindir…”4
Müslüman bir kimse, ailesinin bir yıllık yiyecek, içecek, giyecek, eğitim, sağlık vb. temel ihtiyaçlarına ait giderleri ve borçları dışında 80,18 gram5 altın ya da buna denk paraya ve mala sahip olursa zekât vermekle yükümlüdür. Bu ölçüye zekâtta nisap miktarı denir.
Paranın zekât oranı kırkta birdir. Altın, gümüş, ticaret malları ve kira getiren gayrimenkullerin zekât oranı da nakit değerinin kırkta biri oranındadır. Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlarda kırkta bir; sığır cinsinden olan büyükbaş hayvanlarda da otuzda bir zekât verilir. Her beş deve için de bir koyun veya keçi zekât olarak verilir. Yağmur sularıyla sulanan tarım ürünlerinin zekât oranı onda birdir ve buna öşür denir. Sulama yapılarak elde edilen tarım ürünlerinin zekât oranı ise yirmide birdir. Madenlerden de beşte bir oranında zekât verilir. Zekâtı verilecek malların üzerinden bir yıl geçmesi gerekmektedir. Ancak bu şart toprak ürünlerinde aranmamaktadır. Her toprak ürününün zekâtı kendi hasat mevsiminde verilmelidir.
BİLGİ KUTUSU
Kişinin oturduğu evi, arabası, mesleğine ait araç ve gereçleri asli ihtiyaçlarından olduğundan zekâta tabi değildir.
(İlmihâl, Hazırlayan: Komisyon, C 1, s. 432-433.)
Zekât verilecek başlıca mallar şunlardır:
• Para, altın ve gümüş
• Koyun, keçi, sığır, deve gibi küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar
• Ticaret malları, kira getiren gayrimenkuller
• Toprak ürünleri
• Madenler
BİLGİ KUTUSU
Kişi, bakmakla yükümlü olduğu annesine, babasına, eşine, çocuklarına ve torunlarına zekât veremez. Bunların dışında kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi yakınlarına zekât verebilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
8. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 40 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.