8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 18
“8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 18 Anka Kuşu Yayınevi” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 18
Akıl ve irade sahibi bir varlık olan insan, Yüce Allah’a (c.c.) inanıp inanmamaya ve onun emirlerine, yasaklarına uygun davranıp davranmamaya kendi özgür iradesi ile karar vermektedir. İyiyi ve kötüyü akıllı bir varlık olması sayesinde bilmektedir. Edindiği bilgiler ve ilim sayesinde dinî ilkeleri öğrenip kavrayabilmektedir. İlim öğrenebilen, bilgi edinebilen bir varlık olması sebebiyle de yapacağı işlere ve davranışlara kendi özgür iradesiyle karar vermektedir. Bu sebeple de o, yaptığı davranışların sonucundan sorumludur. Bir ayette Rabb’imiz (c.c.), Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.”1 buyurmaktadır. Zilzâl suresinde de insanın yaptığı en küçük iyiliğin ve kötülüğün karşılığını göreceği şöyle haber verilmektedir: “Kim zerre miktars hayır yapmışsa onu görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu görür.”1 2 Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Kişi, kıyamet günü şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe yerinden ayrılmayacaktır: Ömrünü nasıl geçirdiğinden, gençliğini nerede yıprattığından, malını nereden kazandığından, kazandığını nereye harcadığından, bildiği ile amel edip etmediğinden.”
Rabb’imiz (c.c.), insanın sorumluluğunu gücü ile sınırlı tutmuştur. Kişiyi, yerine getiremeyeceği ve gücünü aşan durumlardan sorumlu kılmamıştır. Bu durum bir ayette şöyle ifade edilir: “Allah her şahsı ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar. Herkesin kazandığı (hayır) kendine, yapacağı (şer) kendinedir…”4 Müslüman bir kimse, özgür olmadığında dinimizde emredilen bazı ibadetleri yerine getirmekten sorumlu tutulmamaktadır. Örneğin tutuklu olan bir kimse cuma namazı kılmaktan ve hac ibadetini yerine getirmekten sorumlu değildir. Bütün bunlar, insanın özgürlüğü oranında sorumlu olduğunu ortaya koymaktadır.
ETKİNLİK
“De ki: Hak Rabb’inizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin…”
(Kehf suresi, 29. ayet.)
“Kim iyi bir iş yaparsa bu kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa aleyhinedir. Rabb’in kullarına asla zulmedici değildir.”
(Fussilet suresi, 46. ayet.)
Yukarıdaki ayetlerde insanın kaderi ile ilgili hangi kavramlara vurgu yapılmaktadır? Bu ayetleri insanın özgürlüğü ve sorumluluğu açısından yorumlayınız.
- Cevap: Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği gibi kader kişinin eğilimlerine, bilinçli tercihleriyle ortaya koyduğu tutum ve davranışlarına bağlıdır. Dolayısıyla insanın kaderi kendisine; kişiliğine, genel davranışlarına ayrılmaz bir biçimde bağlıdır. Tercihleri onun özgürlüğüdür ancak bu tercihlerinin bir karşılığının da olduğunu bilmesi gerekmektedir.
8. Sınıf Anka Kuşu Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 18 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.