Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Anka Kuşu Sayfa 96-97-98-99-100-101 Cevapları

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 96-97-98-99-100-101 Cevapları ve Soruları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 96

Güdüleme

“Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.”İsrâ suresi, 9. ayet.

Yukarıdaki ayette, Kur’an-ı Kerim’in hangi özelliklerine dikkat çekilmektedir?

  • Cevap: Yukarıdaki ayette, Kur’an-ı Kerim’in hidayet edici ve müjdeleyici olması özelliklerine dikkat çekilmektedir.

Etkinlik

“Biz insana ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir… Yaptığın iş (iyilik veya kötülük) bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa ve bu bir kayanın içinde veya göklerde yahut yerin derinliklerinde bulunsa yine de Allah onu (senin karşına) getirir… Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret, doğrusu bunlar azmedilmeye değer işlerdir. Küçümseyerek insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Zira Allah, kendini beğenmiş, övünüp duran kimseleri asla sevmez.” Lokman suresi, 14 ve 16-18. ayetler.

Yukarıdaki ayetleri okuyarak bu ayetlerden ilkeler çıkarınız.

  • Cevap:

Anne babaya iyi davranmak
İyilik ve kötülüğün karşılığını alacağını bilmek
Namaz kılmak
İyiliği emrederek, kötülükten sakındırmak
Başına gelenlere sabretmek
Kibirlenmemek

Bu ilkelerin günlük hayatımızdaki yeri ve önemi üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Bu ilkeleri aslında tüm insanlar uygulasalar hayat çok daha çekilir ve güzel bir yer olurdu. İnsan için her ne kadar böyle davranmak ve buna devam etmek zor gibi görünse de bunlar hayatı düzenleyen ilkelerdir. Böyle güzel ahlakı olan insanları herkes sever ve onla birlikte olmak ister. Bu ilkelerin olmadığı bir insan ise sevilmez.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 97

Kutsal kitabımız; ilim öğrenmemizi, okuyup araştırma yapmamızı ve kendimizi geliştirmemizi buyurur. Yoksul ve kimsesizleri korumayı, onlara yardım etmeyi öğütler. Komşu, dost ve arkadaşlarımızla iyi ilişkiler içinde olmamızı ister. Temiz, dürüst, çalışkan bir insan olmamızı buyurur. Kur’an, verdiği bu ve benzeri öğütlerle bizleri iyiye, güzele yönlendirmeyi amaçlar. Kur’an-ı Kerim’in temel özelliklerinden biri de bizleri kötülüklerden sakındırmasıdır. Dinimize göre her insan erdemli davranışlarda bulunmalı; güzel ahlaklı olmayı ve başkalarıyla iyi geçinmeyi ilke edinmelidir. Toplumsal barışı bozarak insan ilişkilerine zarar verecek yalan, hile, dedikodu, kibir, hırsızlık, cana kıyma, içki, kumar vb. kötülüklerden kaçınmalıdır. Yüce kitabımızda, bizlere kötülüklerden kaçınmayı emreden pek çok ayet bulunur. Bunlardan birinde, “…Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın…”  buyrulur. Başka bir ayette de şöyle buyrulur: “Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya bakmayı emreder; çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”

Etkinlik

“Bu (Kur’an) bütün insanlığa bir açıklamadır. Takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür.” Âl-i İmrân suresi, 138. ayet.

Yukarıdaki ayet, Kur’an’ın hangi özelliklerinden söz etmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Yukarıdaki ayet, Kur’an’ın evrensel olması, bir uyarıcı olması özelliklerinden söz etmektedir.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 98

Kur’an-ı Kerim, insanlara çeşitli konularda yol gösterir. İnsanın yaratıcısıyla ilişkisinin nasıl olması gerektiğini belirtir. İnsanlar arası ilişkilerde uyulması gereken temel ilkeleri bildirir. İnsan-evren ve Allah-evren ilişkisi konularında yol gösterir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerde belirtildiğine göre Allah (c.c.), insanı en güzel biçimde ve üstün bir varlık olarak yaratmıştır. Ona yararlanması için pek çok nimet vermiştir. Havayı, suyu, canlı ve cansız varlıkları insanın faydasına sunmuştur. Verdiği nimetlere karşılık insan da Allah’a (c.c.) inanmalı ve ona ibadet etmelidir. Allah’ın (c.c.) emir, yasak ve öğütlerine uyarak ona duyduğu saygı ve sevgiyi ortaya koymalıdır. Kur’an’da yer alan bir ayette, “Bana kulluk ediniz, doğru yol budur…” denilerek insanlar Allah’a ibadet etmeye çağrılmaktadır. Kur’an’a göre Allah (c.c.) insana çok yakındır. O, kullarını her zaman görür, işitir. İnsan, isteklerini her zaman, dilediği biçimde yaratıcısına iletebilir. Bunu yapmak için bir aracıya ihtiyacı yoktur. İnsan, Allah’a (c.c.) dua etmeli, dileklerini ona iletmelidir. Yüce Allah (c.c.) kullarının dualarına karşılık verir. Bu konuyla ilgili bir ayette şu ifadeler yer alır: “Rabb’inize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki o, haddi aşanları sevmez.”

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 99

Not Edelim

Rabb’imiz (c.c.) şöyle buyuruyor: “…Şüphesiz Rabb’in, cahillik sebebiyle kötülük yapan, sonra da bunun ardından tövbe edip durumunu düzeltenleri (bağışlayacaktır). Çünkü onlar tövbe ettikten sonra Rabb’in elbette çok bağışlayan, pek esirgeyendir.” Nahl suresi, 119. ayet. “O, size istediğiniz her şeyden verdi. Allah’ın nimetini sayacak olsanız sayamazsınız…”

İnsan zaman zaman bilerek ya da bilmeyerek hata yapabilir. Bu, insanın tabiatında var olan bir durumdur. Ancak kişi, hatasında ısrar etmemelidir. Yaptığı yanlış ne olursa olsun hatasından dönmelidir. Yüce Allah’a (c.c.) dua edip ondan bağışlanma dilemelidir. İnsan, Allah’a (c.c.) yönelir ve samimi olarak tövbe ederse Rabb’imiz (c.c.) onu bağışlar. Yüce kitabımız Kur’an, Allah’ın (c.c.) tövbeleri kabul edeceğini bildirmektedir. Bu konuyla ilgili bir ayette, “Onlar, kullarının tövbesini kabul edenin ve sadakaları alanın Allah olduğunu; tövbeyi çok kabul edenin, çok merhametli olanın Allah olduğunu bilmediler mi?”1 buyrulur. Başka bir ayette ise Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurur: “Ey iman edenler! samimi bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabb’iniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar…”Kur’an-ı Kerim’in üzerinde önemle durduğu konulardan biri, insanlar arası ilişkilerdir. Kutsal kitabımız, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde özen göstermeleri gereken birtakım temel ilkeler ortaya koyar. Bunlara uyulmasını ister. Böyle davranıldığında ilişkilerin sağlıklı bir biçimde gelişeceğini belirtir. Kur’an, tüm insanların aynı atadan türediklerini ve eşit olduklarını bildirir. İnsanlar arası ilişkilerin sevgi ve saygı temeline oturtulmasını ister. İnsanların birbirlerine karşı adil ve anlayışlı olmalarını buyurur. İyi ve hayırlı işlerde yarışılmasını öğütler. Bir ayette, “…(Ey müminler!) Siz hayır işlerinde yarışın…” buyrulur.

Etkinlik

“Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” Nisâ suresi, 36. ayet.

Yukarıdaki ayette, insanlar arası ilişkilere yönelik ne gibi ilkeler yer almaktadır? Belirleyiniz.

  • Cevap:

Anne babaya iyilik etmek,
Akrabaya iyilik etmek,
Yetimlere iyilik etmek,
Yoksullara iyilik etmek,
Yakın ve uzak komşulara iyilik etmek,
Arkadaşlarımıza iyilik etmek,
Yolcuya iyilik etmek,
Ailesine ve emri altında çalışanlara iyilik etmek.

Bu ilkelere uymak bize neler kazandırır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Bu ilkelere uymak sevilen ve sayılan bir insan olmamızı sağlar. Ayrıca hem Dünya’ da hem de ahirette bize iyilikler getirir. İyi bir insanın ahirette sevaplar kazanarak Cennet’ e girmesi, Dünya’ da ise iç huzuru ve başka kolaylık ve imkanlar gibi karşılıkları alması bilinen bir gerçektir.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 100

Kur’an-ı Kerim, insanın aklını kullanmasını ister. İnsana, evrendeki varlıklar ve düzen üzerinde düşünmesini tavsiye eder. Kur’an, evrende mükemmel bir düzen ve uyum olduğunu bildirir. Güneş’in, Ay’ın, dağların, denizlerin yaratılışına dikkat çeker. Gece ile gündüzün, mevsimlerin düzenli olarak birbirini izlemesinin rastlantı olamayacağını belirtir. Bunlar üzerinde düşünülüp ders alınmasını ister. Bir ayette, “Gece ve gündüzün değişmesinde (uzayıp kısalmasında), Allah’ın göklerde ve yerde yarattığı şeylerde Allah’a karşı gelmekten sakınan bir toplum için pek çok delil vardır!” buyrulur. Kur’an, bu ve benzeri ayetlerle insanın evren üzerinde düşünmesini ve bunun sonucu olarak da Allah’ın (c.c.) varlığına, birliğine, gücüne inanmasını amaçlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 101

Kutsal kitabımız, Allah’ın (c.c.) evreni ve içindeki varlıkları özenli bir biçimde yarattığını belirtir. Kur’an’ın bildirdiğine göre Allah (c.c.), evrene mükemmel bir düzen vermiştir. Evrendeki düzeni sağlayan da sürdüren de odur. Bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulur: “Güneş kendisi için belirlenen yerde akar (döner). İşte bu, Aziz ve Alîm olan Allah’ın takdiridir. Ay için de birtakım menziller (yörüngeler) tayin ettik. Nihayet o, eğri hurma dalı gibi (hilal) olur da geri döner. Ne Güneş Ay’a yetişebilir ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir yörüngede yüzer.”Kur’an-ı Kerim, evrendeki düzeni ve tüm varlıkları, Allah’ın (c.c.) varlığını gösteren deliller olarak sunar. Evrenin mükemmel bir biçimde yaratılmasının, Allah’ın (c.c.) sonsuz gücünü gösterdiğini belirtir. Kur’an’da yer alan bir ayette, “Göğün ve yerin onun buyruğu ile durması onun (varlığının) delille- rindendir…”2 buyrulur. İnsan, aklını kullanmalı ve Allah’ın (c.c.) yüceliğini, birliğini kavrayıp ona kulluk etmelidir.

Etkinlik

“Sizi yaratmak mı daha güç, yoksa gökyüzünü yaratmak mı, ki onu Allah bina etti, onu yükseltip düzene koydu. Gecesini kararttı, gündüzünü ağarttı. Ondan sonra da yerküreyi döşedi. Kendiniz ve hayvanlarınız için bir faydalanma olmak üzere yerden suyunu ve otlağını çıkardı ve dağları sağlam bir şekilde yerleştirdi.” Nâziât suresi, 27-33. ayetler.

Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesaj nedir? Söyleyiniz.

  • Cevap: Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesaj, insanlara verilen nimetler ve bunları hatırlamaktır. Bu mucizeleri insanlara hatırlatarak İlahlarını tanımalarını ve düşünmelerini sağlamaktır.

8. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Sayfa 96-97-98-99-100-101 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!