7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 72
“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 72
Gaza anlayışının Osmanlı Devleti’nin siyasi bir güç olmasındaki etkisini daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki metni okuyunuz.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve gelişmesinde gaza ülküsü önemli bir etmendir. Sınır beylikleri sürekli gaza ülküsüyle kuşatılmıştı. Gaza, her türlü girişim ve özveri için esin kaynağı olan dinî bir ödevdi. Sınır toplumunda bütün toplumsal erdemler gaza ülküsüyle uyumluydu.
Osmanlılar, savaşa başvurmadan önce Hristiyanların gönüllü teslim olmasına ve güvenlerini sağlamaya yönelik bir politika izlemişlerdir. Bu siyasette yönetenler için gelir kaynaklarını güvence altına alma da zorunlu idi. Böylece Osmanlı İmparatorluğu, Ortodoks Hristiyan Balkanlarla Müslüman Anadolu’yu tek bir devlette birleştirecek olan gerçek bir “sınır imparatorluğu”, egemenlik şemsiyesi olarak gelişiyordu.
Soru: Gaza anlayışının Osmanlı Devleti’nin büyümesindeki önemini açıklayınız.
- Cevap: Gaza anlayışı, Osmanlı Devleti’nin İslam’ı yayma ve fetihlerde bulunma motivasyonunu güçlendirmiştir. Bu anlayış, hem askeri başarıları artırmış hem de devlete katılan Müslüman savaşçılar sayesinde sınırların hızla genişlemesini sağlamıştır.
Soru: Fatih Sultan Mehmed’in Patrik II. Gennadios’a berat vermesinin amacı ne olabilir?
- Cevap: Fatih Sultan Mehmed, Patrik II. Gennadios’a berat vererek Hristiyan halkın dini özgürlüklerini güvence altına almak istemiştir. Bu adım, Bizans’tan yeni fethedilen İstanbul’daki Hristiyanların desteğini kazanmayı amaçlamıştır.
7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.