Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 230

“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 230

Doğu illerimizde çıkan Şeyh Said isyanından sonra hükümet güvenlikle ilgili bazı kararlar aldı. Ardından Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kapatıldı.
Mustafa Kemal Paşa, 1930 yılında çok partili hayata geçilmesi için bir girişim başlattı. O sırada Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Fethi (Okyar) Bey ile bir görüşme yaptı. Kendisinden yeni bir parti kurmasını istedi. Böylece Mecliste özgür bir tartışma ortamının oluşacağını ve Meclisin denetim ve eleştiri faaliyetini daha iyi yapacağını belirtti. Hatta Mustafa Kemal Atatürk, kardeşi Makbule Ha- nım’ın ve yakın arkadaşı Mehmet Nuri (Conker) Bey’in yeni kurulacak partinin kurucuları olmalarını sağladı. Yeni parti, Serbest Cumhuriyet Fırkası ismiyle 1930’da kuruldu. Serbest Cumhuriyet Fırkası, kısa zamanda halktan büyük ilgi gördü. Ancak Serbest Cumhuriyet Fırkası Genel Başkanı Ali Fethi Bey, güvenlikle ilgili kaygılarını dile getirerek kurulmasından üç ay sonra partisini kapattı.
Atatürk’ün Türk demokrasisinin gelişimine katkılarından biri kendi döneminde kadınların seçme ve seçilme hakkını kazanmasıydı. Cumhurivet’in ilanından sonra Türk kadınına belediye seçimlerine katılma (1930), muhtar seçme ve seçilme (1933), milletvekili seçme ve seçilme (1934) hakları tanındı. Böylece kadınlar da yerel ve genel seçimlerde oy kullanmaya; muhtar, belediye başkanı ve milletvekili olmaya başladı.
Atatürk’ün sağlığındaki çok partili hayata geçiş denemeleri kalıcı olamadı. Ancak Atatürk, yeni kurulan bir ülkede demokrasiden ve çok partili hayat düşüncesinden vazgeçmedi. Onun demokrasiyle ilgili düşünceleri ve uygulamalarıyla gelecekteki çok partili hayatın temelleri atıldı.
Atatürk Türk demokrasisinin gelişimine sosyal ve hukuksal alanda da katkılar yaptı. Hukukun üstünlüğünün kabul edilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesi, kadınlara siyasal hakların tanınması gibi uygulamalar Türkiye’de demokrasinin gelişimine katkı sağladı.

Etkinlik Zamanı

Soru: Atatürk Dönemi’ndeki tarihsel gelişmelerle ilgili kronolojiyi örnekteki gibi doldurunuz.

  • Cevap:

Soru: Atatürk’ün Türk demokrasisine katkılarını açıklayınız.

  • Cevap:

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 230 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!