
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 185


“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 185 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 185
Tımar Sistemi
Türk-İslam devletlerinde toprağın mülkiyeti, özel mülkiyet ve vakıf arazileri dışında devlete aitti. Selçuklularda tarımsal üretim yapılan araziler iktalara (dirlik) ayrılmıştı. İkta, komutan konumundaki askerlere ve üst düzey yöneticilere verilirdi. Bu kişiler iktanın karşılığında o yerin güvenliğini sağlama, savaş zamanı orduya asker gönderme gibi hizmetleri yerine getirirdi. İkta sahibi tarımsal üretimden vergi alır, tarımsal üretimin devamlılığını sağlardı. Osmanlı Devleti’nde tımar sistemi denilen bu sistem, geliştirilerek XIX. yüzyıla kadar uygulandı.
Osmanlı Devleti’nde fethedilen toprakları görevliler kayıt altına alır ve gelirlerine göre ayırırdı. Tımar, zeamet ve has olarak ayrılan bu topraklardan geliri en yüksek olan has topraklardı. Has topraklar, devletin üst düzey yöneticilerine ayrılırdı. Dirlik sahipleri gelirlerine göre sipahi (atlı asker) bulundurmak ve onların ihtiyaçlarını karşılamak durumundaydı. Zeamet orta dereceli devlet memurlarına, tımar ise savaşta fayda gösteren komutanlara verilen topraklardı.
Dirlik sahibinin topraklarında yaşayan köylüler (reaya), tarımsal üretim yapardı (Görsel 5.2). Yaptığı tarımsal üretimin bir kısmını dirlik sahibine verirdi. Toprak üç yıl üst üste ekilmediği, toprağın vergisinin verilmediği durumlarda dirlik sahibi, toprağı başkasına verebilirdi. Köylü, tarımsal üretim yaptığı toprakları satamaz, kiralayamaz, devredemez ve sebepsiz yere toprağı terk edemezdi. Ancak vergi karşılığında başka bir yere gidebilirdi.
Soru: Görsel 5.2’den hareketle Osmanlı Devleti’ndeki tarımsal üretim ile ilgili hangi çıkarımlarda bulunulabilir?
- Cevap: Görsel 5.2’den, Osmanlı Devleti’nde tarımsal üretimin köylüler tarafından yapıldığı, köylülerin üretimlerinin bir kısmını vergi olarak devlete ya da toprak sahibine verdiği ve topraklarında serbestçe işlem yapamadıkları çıkarılabilir.
Soru: Feodal sistemde ve tımar sisteminde siyasal yönetimdeki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.
- Cevap:
Benzerlikler: Her iki sistemde de toprak önemli bir rol oynamaktadır. Feodal sistemde derebeyleri ve tımar sisteminde dirlik sahipleri, toprakları yönetip bu topraklardan gelir elde ederler. Ayrıca her iki sistemde de, köylüler tarımsal üretim yaparak toprak sahiplerine vergi verirler.
Farklılıklar: Feodal sistemde, derebeyleri bağımsız olarak topraklarını yönetir ve kralın etkisi sınırlıdır. Tımar sisteminde ise topraklar devlet tarafından dağıtılır ve toprak sahipleri, devlete bağlı olarak hizmet sunar. Feodal sistemde köylüler (serfler) genellikle hür değildir ve yer değiştiremezken, tımar sisteminde köylüler vergi karşılığında başka yerlere gidebilirler.
7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 185 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.