7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları
1. Osmanlı Devleti’nde uzun yıllar uygulanan tımar sistemine göre, toprak mazeretsiz olarak arka arkaya üç yıl boş bırakılırsa tımar devlet tarafından geri alınırdı. Tımar sistemindeki bu uygulamanın nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Asker ihtiyacını karşılamakB) Üretimin sürekliliğini sağlamakC) Arazi gelirlerini artırmakD) Toplumun güvenlik sorununu çözmek
- Cevap: B
2. Sanayi İnkılabı sonucunda şehirlerde çok sayıda fabrika kuruldu. Şehirler hızla artan fabrikaların işçi ihtiyacı nedeniyle göç alarak § büyüdü. Daha iyi şartlarda yaşamak isteyen ^ köylüler şehirlere göç etmeye başlayınca köylerde nüfus azalırken şehirlerde nüfus artışı gerçekleşti. Bu metinde Sanayi İnkılabı’nın aşağıdaki alanlardan hangisine etkisi vurgulanmıştır?
A) BilimselB) DinîC) SosyalD) Siyasi
- Cevap: C
3. Osmanlı Devleti’nde tımar sistemi ile toprağın kullanımı halka, denetimi ise tımarlı sipahilere verilmiştir. Bu sistemde üretimde devamlılık sağlanmıştır. Halk, ürettiği ürünün vergisini tımarlı sipahiye vermiştir. Sipahiler ise çiftçilerin ve tımarların asayişinden sorumlu tutulmuştur.Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi tımar sisteminin faydalarından biri değildir?
A) Toprağın mülkiyetinin halka verilmesiB) Vergilerin düzenli olarak toplanmasıC) Tarımsal üretime süreklilik kazandırmasıD) Bölgenin güvenliğinin sağlanması
- Cevap: A
4. Selçuklulardaki ikta sistemi, Osmanlı Devleti’nde hangi isim altında devam etmiştir?
A) DevşirmeB) istimaletC) VakıfD) Tımar
- Cevap: D
5. Aşağıdakilerden hangisi Sanayi İnkilabı’nın sosyal sonuçlarından biridir?
A) Üretim alanı genişlemiştir.B) Üretilen ürün miktarı artmıştır.C) Çekirdek aile yaygınlaşmıştır.D) Bilime dayalı teknikler geliştirilmiştir.
- Cevap: C
6. Aşağıdakilerden hangisi Sanayi İnkılabı’nın ekonomik alandaki sonuçlarındandır?
A) Köyden kente göçlerin artmasıB) İnsan ilişkilerinin zayıflamasıC) Çekirdek aile yapısının yaygınlaşmasıD) Seri üretime geçilmesi
- Cevap: D
7. Okul tiyatrosuna katılan Ahmet’in rolü, Osmanlı Devleti döneminde kunduracılık yapan birini canlandırmaktır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Ahmet’in rolü gereği canlandıracağı kunduracının özellikleri arasında yer almaz?
A) Enderun’da eğitim almıştır.B) Lonca teşkilatının bir üyesidir.C) Ahilik geleneğini sürdürür.D) Mesleğini ustasından öğrenmiştir.
- Cevap: A
8. Toplum içerisinde siyasi iradenin bir parçası olmayan ve sivil toplum alanında etkinlik gösteren kurumlara sivil toplum kuruluşları denir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir sivil toplum kuruluşu değildir?
A) TEMAB) YEŞİLAYC) TİGEMD) LÖSEV
- Cevap: C
9. Aşağıdaki kuruluşlardan hangisi tarımı destekleyen kurum ve kuruluşlar arasın da gösterilemez?
A) Toprak Mahsulleri OfisiB) Ziraat BankasıC) Devlet Su İşleriD) Türk Eğitim Vakfı
- Cevap: D
10. Kan görmeye dayanamayan ve el becerileri zayıf bir insanın beyin cerrahı olmak için tıp okuması yanlış bir seçim olabilir. Çocukları seven ve onlarla iyi iletişim kurabilen bir kişinin öğretmen olması ise doğru bir seçim olabilir. Bu metinde meslek seçiminde aşağıdakilerden hangisinin önemi vurgulanmıştır?
A) Mesleğin saygınlığıB) Kişilik özellikleriC) Ailenin istekleriD) İş imkânları
- Cevap: B
7. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok