“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 3. Ünite Cevapları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 111

1. İstanbul; tarihî eserleri, doğal güzellikleri, coğrafi konumu, gelişmiş kara, deniz ve demir yolları nedeniyle turizm, ticaret, sanayi faaliyetlerinin oldukça yoğun olduğu bir şehirdir. Bu nedenle, ülkemizin nüfusu en kalabalık olan ilidir. Metne göre, İstanbul’un yoğun nüfuslu olmasının nedenleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?

A) Ekonomik faaliyetlerinin çeşitliliğiB) Turizm faaliyetlerinin gelişmişliğiC) Ulaşım hizmetlerinin gelişmişliğiD) Verimli tarım arazilerinin varlığı

  • Cevap: D

2. Aşağıdakilerden hangisi göç alan şehirlerde hızlı nüfus artışına bağlı olarak yaşanan sorunlardan biri değildir?

A) Konut ihtiyacının artmasıB) Toplu taşıma sistemlerinin gelişmesiC) Tarım alanlarının yerleşime açılmasıD) Sanayi tesislerinin şehrin merkezinde kalması

  • Cevap: B

3. Çatalhöyük’te bulunan kumaş parçaları en eski kumaş örneklerindendir. Burada yaşa- yan insanlar, o dönemde Haşan Dağı’ndan elde edilen obsidyen ile tuzu hem kendi ihtiyaçları için kullanmışlar hem de çevrelerindeki yerleşim birimlerinde yaşayan insanlara satmışlardır. İklime uygun tahıl ve bakliyat yetiştirmişlerdir. Buna göre, Çatalhöyük’te aşağıdaki faaliyetlerden hangisinin geliştiği söylenemez?

A) SanayiB) DokumacılıkC) TicaretD) Tarım

  • Cevap: A

4. Geçmişten günümüze insanların yerleşim yeri tercihinde doğal ve beşerî faktörler etkili olmuştur. Doğal faktörler; yeryüzü şekilleri, iklim, su kaynakları, yer altı kaynakları, bitki örtüsü gibi insan eli değmeden var olmuş unsurlardır. Beşerî faktörler ise; ekonomik faaliyetler, ticaret, sanayi, madencilik, hayvancılık ve tarım gibi insan müdahalesi sonucu oluşan unsurlardır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi yerleşim yeri tercihini etkileyen doğal faktörlere örnek olarak gösterilebilir?

A) Hakkâri’de sanayi faaliyetleri gelişmediği için seyrek nüfuslu olmasıB) Ardahan’ın yükseltisi fazla ve engebeli olduğundan nüfusunun az olmasıC) Antalya’da birçok turistik tesis bulunduğu için nüfusunun kalabalık olmasıD) Diyarbakır, kara ve demir yollarının kesişim noktasında olduğundan nüfusunun fazla olması

  • Cevap: B

5. Türkiye’de doğal ve beşerî şartların bölgeden bölgeye farklı özellikler sunması, yerleşmeye uygun olan veya olmayan alanların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin bu özelliğinin sonucu olarak ortaya çıkan bir durumdur?

A) Nüfus dağılışının düzensiz olmasıB) Yer altı kaynaklarının belli alanlarda toplanmasıC) Karasal iklimin yaygın olarak görülmesiD) Doğal bitki örtüsünün farklılıklar göstermesi

  • Cevap: A

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 112

6. Aşağıdakilerden hangisi insanların yerleşim yeri tercihinde etkili olan doğal faktörlerdendir?

A) TicaretB) MadencilikC) İklimD) Turizm

  • Cevap: C

7. Aşağıdaki grafiklerde Türkiye’de 1980 - 2010 yıllarında çalışan nüfusun iş kollarına dağılımı gösterilmiştir. Grafiklere bakılarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Çalışan nüfus miktarı aynı kalmıştır.B) Sanayi sektöründe çalışan kişi sayısı azalmıştır.C) Tarım sektöründe çalışan nüfus oranı azalmıştır.D) Hizmet sektöründe çalışan nüfus oranı azalmıştır.

  • Cevap: C

8. Dünya genelini etkileyen kuraklık, iklim değişiklikleri, bulaşıcı hastalıklar, savaşlar gibi olaylar küresel sorun olarak adlandırılır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi küresel sorun oluşturur?

A) Nüfus artış hızının azalmasıB) Doğal koruma alanlarının artmasıC) Tarımsal üretimde makineleşmenin artmasıD) Tatlı su kaynaklarının azalması

  • Cevap: D

9. Aşağıda Türkiye’ye ait bir grafik verilmiştir. Bu grafiğin başlığı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Türkiye nüfusunun ekonomik faaliyetlere göre dağılışıB) Türkiye’nin eğitim durumuC) Türkiye’nin kır-kent nüfus oranlarıD) Türkiye nüfusunun yaş ortalaması

  • Cevap: A

10. Aşağıdakilerden hangisi nüfus artışının hızlı olduğu yerlerde yaşanan sorunlardan biri değildir?

A) Okul ihtiyacının artmasıB) Plansız yapılaşmaC) Çevre kirliliğiD) Konut ihtiyacının azalması

  • Cevap: D

11. Yolların kavşak noktalarında bulunan yerlerin yerleşim için tercih edilmesinde etkili olan beşeri faktör aşağıdakilerden hangisidir?

A) SanayiB) TurizmC) UlaşımD) Madencilik

  • Cevap: C

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 113

12. Nüfus piramitlerine bakılarak nüfusun hangi özelliği hakkında bilgi sahibi olunamaz?

A) Cinsiyet durumuB) Kültürel yapıC) Çalışan nüfusD) Ortalama ömür

  • Cevap: B

13. Türkiye nüfusunun her yıl artması aşağıdakilerden hangisini doğrudan etkiler?

A) Sanayide çalışan sayısınıB) Eğitim seviyesiniC) Kentsel nüfus oranınıD) Nüfus yoğunluğunu

  • Cevap: D

14. Yükseköğrenim görmüş, nitelikli, alanında uzman kişiler daha iyi şartlarda çalışmak ve yaşamak için gelişmiş ülkelere göç etmektedirler. Yukarıda hangi göç türü anlatılmıştır?

A) İç göçB) Beyin göçüC) İşçi göçüD) Mübadele göçü

  • Cevap: B

15. Mete, ailesi ile birlikte Mersin’de yaşamaktadır. Mete, İstanbul’daki bir üniversitede okumaya hak kazanınca ailesi ile birlikte İstanbul’a taşınmışlardır. Buna göre, Mete’nin yaşadığı göç türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) İç göçB) Dış göçC) Mübadele göçüD) Mevsimlik göç

  • Cevap: A

16. Mehmet “Antalya’daki köyümüzde orman ürünlerini değerlendirerek geçimimizi sağlıyorduk. Ormanımızın büyük bir yangınla yok olmasıyla göç etmek zorunda kaldık. Ailemle birlikte başka bir şehrin yolunu tuttuk.” Bu metne göre, Mehmet ve ailesinin göç etmelerinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sağlık sorunlarının ortaya çıkmasıB) Afet kaynaklı işsizlikC) Daha iyi bir eğitim alma amacıD) Başka bir ülkede yaşama isteği

  • Cevap: B

17. Ülkemizde nüfus, sanayi tesislerinin çevresinde daha çok yoğunlaşmıştır. Bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanayi tesislerinin yoğun enerji tüketmesiB) Sanayi tesislerinin genelde kıyı şehirlerinde yer almasıC) Fabrikaların fazla sayıda insana iş imkânı sağlamasıD) Fabrikaların ulaşıma uygun alanlara kurulması

  • Cevap: C

18. Ahmet ve ailesi yaşadıkları şehirden, yılın belli zamanlarında Adana’ya pamuk hasadın da çalışmak için gitmektedirler. Bu örnek aşağıdaki göç türlerinden hangisi ile ilgilidir?

A) Sürekli göçB) Beyin göçüC) Mübadele göçüD) Mevsimlik göç

  • Cevap: D

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 3. Ünite Sayfa 114

19. Aşağıdakilerden hangisi göçün ekonomiye bağlı sebeplerinden biridir?

A) Köylerde tarım alanlarının miras yoluyla bölünmesiB) Yaşanılan yerde yeterli sağlık hizmetinin olmamasıC) Ülkeler arası antlaşmalar gereği nüfus değişiminin yapılmasıD) Bulundukları yerde can güvenliği kalmayan insanların başka ülkelere sığınması

  • Cevap: A

20. Mühendis olan Çağlar, bilgisayar alanında araştırmalar yapmak amacıyla ailesiyle beraber İstanbul’a yerleşmiştir. Verilen örnekte Çağlar’ın İstanbul’a göç etme sebebi aşağıdakilerden hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A) SağlıkB) EğitimC) Doğal afetD) Savaş

  • Cevap: B

21. Anayasamızın 23. maddesine göre: “Herkes yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.” Ancak savaş, seferberlik, salgın hastalıklar, toplumun ve kamu mallarının korunması için kanunla sınırlanabilir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Anayasamızda belirtilen yerleşme ve seyahat özgürlüğünün sınırlandırma nedenleri arasında gösterilemez?

A) Vatandaşların güvenliğini sağlamakB) Toplum sağlığını korumakC) Konut sayısını artırmakD) Sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek

  • Cevap: C

7. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.