7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 12
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 12 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 12
Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.
Orta Çağ Avrupası’nda kilise, yaşamın her alanını yönettiği gibi bilimsel alanda da etkiliydi. Bazı Hristiyan din adamları Dünya’nın yuvarlak değil de adeta bir tepsi gibi düz olduğunu ve hareket etmediğini söylüyorlardı. Güneş’in ise Dünya’nın etrafında doğu-batı yönünde hareket ettiğini iddia ediyorlardı. Avrupa medeniyeti Orta Çağ’da skolastik düşünce etkisinde kalmış ve Avrupa’da bilimsel gelişmeler yavaşlamıştır. Aynı dönemde İslam dünyası bilimsel gelişmelerde öncü durumdaydı. Kur’an-ı Kerim’deki ilk emrin “oku” olmasından ilham alan bilim insanlarına devlet başkanları çalışma imkânları sağlamıştır. Bilim insanları ödüllendirilerek çeşitli şekillerde desteklenmiştir. Abbasi halifelerinden Me’mûn döneminde Bağdat, İslam medeniyet tarihinin en parlak merkezlerinden biridir. Dönemin en önemli kurumu ise ilimler akademisi olarak adlandırılabilecek olan Beytü’l Hikme’dir. İslam dünyasında ilim, bilim, kültür, kitap, yazı, kâğıt gibi hususların ve medeniyetin gelişmesinde Beytü’l Hikme’nin katkıları olmuştur. Beyt’ül Hikme’de olduğu gibi Endülüs Emevi Devleti’nde de Farsça, Hintçe ve Yunanca metinler ile Aristoteles, Platon, Hipokrat, Öklid ve Pisagor gibi bilginlerin çalışmaları Arapçaya çevrilmiştir. İslam âlimleri yaptıkları keşiflerle bilimi daha da ileri götürmüşlerdir. Ayrıca Buhara, Semerkant şehirleri Orta Çağ’da öne çıkan ilim merkezleri olmakla beraber Türk İslam medeniyetinin dünyaya açılan kültür pencereleri olmuştur.
Orta Çağ’da Avrupa’da bilimsel faaliyetler ve gelişmelerin durumu nasıldı? Bu durumun ortaya çıkmasının temel nedeni nedir? Yazınız.
- Cevap: Kiliseden güç alan skolastik düşüncenin baskısı altında bilimsel çalışmalar çok yavaşlamıştı.
Orta Çağ’da İslam dünyasında bilimsel faaliyetler ve gelişmelerin durumu nasıldı? Bu durumun ortaya çıkmasının temel nedeni nedir? Yazınız.
- Cevap: Bilimsel gelişmelerin öncüsü durumundaydı, çalışmalar devlet tarafından destekleniyordu.
Türk İslam medeniyetinde bilginler hangi kaynaklardan faydalanarak çalışmalar yapmışlardır? Yazınız.
- Cevap: Farklı dillerdeki metinlerden ve geçmişteki bilim insanlarının çalışmalarından faydalanıyorlardı.
Bilimin gelişmesi için neler gereklidir? Düşüncelerinizi yazınız.
- Cevap: İstek, özgür düşünce ortamı, devletin bilimsel çalışmaları desteklemesi ve geçmişteki kaynakların kullanılması
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 12 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.