7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
“7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 69
Atatürk’ün Müzik Alanında Yaptığı Çalışmalar
Uzun süren savaşlar Türk milletini tek hedefte birleştirmişti: vatanı kurtarmak. Bu sürecin ortaya çıkardığı ekonomik ve sosyal şartlar sanat ve ilim alanında duraklamaya sebep olmuştu. Cumhuriyet kurulduktan sonra Atatürk bu açığı kapatmak için hemen çalışmalar başlattı. Müzik alanında yapılan çalışmalar diğer alanlarda olduğu gibi büyük bir titizlikle yürütüldü.
1924 yılında Musiki Muallim Mektebi adında bir okul kuruldu. Muzikâ-i Hümâyun Ankara’ya getirildi ve ismi Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti olarak değiştirildi. Saray Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına; Saray Bandosu ise Cumhurbaşkanlığı Armoni Mızıkasına dönüştürüldü. Klasik Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Belediyesinin himayesine verildi. Yurt dışından besteciler davet edildi. Bu bestecilerin katkısıyla 1936’da Devlet Konservatuvarı kuruldu.
Bu dönemde müzik eğitimi almak için devlet bursuyla yurt dışına öğrenciler gönderilmiştir. “Türk Beşleri” diye adlandırılan Ahmet Adnan Saygun, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Necil Kâzım Akses ve Ulvî Cemal Erkin bunların arasındadır (Fotoğraf 4.1).
Bu dönemin en önemli çalışmalarından biri de derleme çalışmalarıdır. Halk müziği ezgilerinin derlenmesi bir programa bağlandı. Bu çalışmalara o dönemi yaşayan bestecilerin çoğu katıldı. 1936 yılında Ankara Halk Evinin çağrısı üzerine Macar Besteci Bela Bartok da bu çalışmalarda yerini aldı. Ahmet Adnan Saygun, Halil Bedii Yönetken, Muzaffer Sarısözen ve Tahsin Banguoğlu da bu derleme çalışmalarına destek verdi. Ezgilerin tümüne erişilemese de büyük bir mesafe katedildi.
ARAŞTIRALIM
Ülkemizdeki müzik türleri hangileridir? Araştıralım.
- Cevap: Türk halk ve Türk sanat müziği, tasavvuf müziği, mehter müziği, çok sesli Türk müziği geleneksel müzik türlerimizdendir.
7. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.