7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63
“7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 63
Aşık Sümmânî (1861[?] – 1915)
Erzurum’a bağlı Narman ilçesinin Samikale köyünde 1861 yılında dünyaya geldi. Asıl adı Hüseyin’dir. Çocukluğu çobanlık yapmakla geçti. “Sümmânî” mahlasının (takma adının) kendisine rüyasında verildiği söylenir (Temsili Resim 3.7). Âşık Erbâbî, Âşık Şenlik gibi döneminin âşıkları ile atışmaları önemlidir. Âşık Ruhsatî, Âşık Veysel gibi ozanları da etkilemiştir. Şiirleri “Sümmânî Ağzı” adı verilen bir ezgi eşliğinde söylenmektedir. 5 Şubat 1915 yılında ölmüştür. Mezarı doğduğu köy olan Samikale’dedir. Ozanımızın “Ben Razı Değilem Hicrana Gama” adlı eserini bilişim araçlarını kullanarak dinleyelim.
Aşık Veysel (1894 – 1973)
Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivri- alan köyünde doğmuştur. Küçük yaşta geçirdiği çiçek hastalığı yüzünden gözlerini kaybetmiştir. Soyadı kanunundan sonra Şatıroğlu soyadını almıştır. On yaşından itibaren saz çalmaya başlamıştır.
Âşık Veysel’i edebiyat dünyasına Ahmet Kutsi Tecer tanıtmıştır. 1933’ten sonra elinde sazıyla tüm yurdu dolanmıştır. Bir ara Köy Enstitülerinde saz öğretmeni olarak görev yapmıştır. Cumhuriyet’in 10. yıl dönümünde Atatürk için söylediği destan ilk şiiridir. Söylediği şiirlerle halkla aydınlar arasında bir köprü oluşturmuştur. Yunus Emre’nin ve Karacaoğlan’ın devamı niteliğindedir. Söylediği bütün şiirlerini “Dostlar Beni Hatırlasın” (1970) adlı kitabında toplamıştır (Fotoğraf 3.2). Örnek olarak âşığımızın “Keklik İdim Vurdular” adlı eserini bilişim araçlarını kullanarak dinleyelim.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 63 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.