Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Müzik Hecce Yayıncılık

7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayıncılık Sayfa 78

“7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Hecce Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Cevapları Hecce Yayınları Sayfa 78

Mevlânâ Celâleddîrı-i Rûmî

Asıl adı Muhammed Celâleddin, sonradan aldığı adlar Hudâvendigâr, Mevlânâ ve Rûmî’dir. 13. yüzyılda yaşamış ama eserleri ile çağları aşmış ünlü düşünür ve şair olan Mevlânâ Horasan’ın Belh şehrinde doğmuş daha sonra Konya’ya gelerek yaşamını burada sürdürmüştür, insanlar arasında herhangi bir ayrım gözetmeden sevgisini, farklılıklara saygısını ve anlayışını ifade etmiştir. Merhameti, karşılıksız ve sınırsız insan sevgisinin yanı sıra sonsuz saygı felsefesi ile tüm insanlığa örnek olmuştur. “Mesnevi”, “Dîvân-ı Kebîr”, “Mektûbât” ve “Mecâlis-i Seb’a” eserlerinden bazılarıdır.

Neye düşen aşk, ateşidir.
Meye düşen aşk çoşkunluğudur.

Ney, dostundan ayrılanın arkadaşıdır.
Perdeleri, bizim perdelerimizi yırttı.

Ney kanlı yolu anlatıyor;
Mecnunun aşk hikâyelerini anlatıyor.

Bu anlayışın sırdaşı, idraksizdir ancak.
Dilin müşterisi, kulaktır ancak.

Köroğlu

Asıl adı ve doğum tarihi tam olarak bilinmeyen Köroğlu mahlaslı âşığın 16-17. yüzyıllarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Âşık hakkında bilgi veren ilk kaynaklardan biri olan Evliya Çelebi Seyahatnamesine göre Köroğlu, İstanbul’da yaşayan biridir.

Âşık Köroğlu nun, âşıklık geleneği içerisinde önemli bir yeri olduğu kesindir.

Özellikle saz çalma konusunda oldukça ünlüdür. Geleneği nereden öğrendiği, ustasının olup olmadığı ise bilinmemektedir. Şiirlerini hece ölçüsüyle oluşturan âşık; savaş, kahramanlık gibi koçaklama konularının yanında, onlardan daha ağır basan sevgili, gönül ve dünya işlerini konu edinen lirik şiirler de söylemiştir.

Köroğlu, şiirlerinde sade bir dil kullanmış, yer yer benzetme gibi sanatlar kullanarak ahengi yakalamaya çalışmıştır. Kafiye ve redifi ustalıkla kullanan âşık, şiir tekniği açısından oldukça başarılıdır.

Köroğlu’m çıkalım dağlar salına
At sürelim mal yemezin malına
Başım kodum arkadaşın yoluna
Başı dost yoluna koyanlardanız

Niyaz-i Mısri

19. yüzyılın mutasavvıf şairlerinden olan Niyaz-i Mısri’nin 10 ciltten fazla eseri bulunmaktadır. Aruzla yazdığı şiirlerde genellikle Nesimî ve Fuzulî, hece ile yazdıklarında ise Yûnus Emre’nin etkileri görülür. Gerek ifadesinin ve Üslubunun besteye uygun oluşu gerekse söyleyişteki rahatlığı nedeniyle çok sayıda şiiri bestelenmiştir. “Şerh-i Nutk-ı Yûnus Emre” ve “Dîvân-ı İlâhîyyât” en bilinen eserlerinden bazılarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Hecce Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!