[giris]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 61-62-63-64 Cevapları ve Soruları[/giris] 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 61

Mitoz ve mayoz arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Tabloyu inceleyiniz.

A) Aşağıdaki şekillerde mitozun evreleri karışık olarak verilmiştir. Harfleri kullanarak evreleri gerçekleşme sırasına göre sıralayınız. Bu sıralamayı neye göre yaptığınızı açıklayınız.

  • Cevapb, c, e, a, d. Birinci evrede bölünmeye hazırlık yapılıyor. İkinci evrede çekirdek zarı yok olmuş. Üçüncü evrede ise kromatidler hücrenin ortasındaki iğ ipliklerine tutunarak büyümeye başlamış. Dördüncü evrede Bu kromatidler birbirlerinden ayrılıp zıt kutuplara gitmiş. Beşinci evrede stoplazma bölünmesi başlamış. Altıncı evrede ise bölünme tamamlanmış ve iki yavru hücre oluşmuştur.

B) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. İnsan deri hücreleri kaç kromozom taşır? Bu hücrelerden birinin bölünmesi sonucu kaç yavru hücre oluşur?

  • Cevap: 46 kromozom taşır. İki yavru hücre oluşur.

2. Kanser hastası bir farenin tümör hücreleri bilim insanları tarafından incelenmiştir. İki haftada bir hücrenin bölünmesiyle oluşan yavru hücrelerin bölünme ve kromozom sayılarıyla ilgili edinilen bilgiler aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Buna göre bölünmeler sonucunda oluşan hücre sayısı kaçtır? Nedeniyle açıklayınız.

  • Cevap: Hücre sayısı 32 olur. Her bölünmede iki hücre oluştuğundan 5 bölünme sonra 32 hücre oluşur.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 62

3. Aşağıdaki olayların gerçekleşmesinde mitozun rolünün olup olmadığına karar vererek cevabınızı verilen alanlara yazınız.

  • Cevap:

a. Kırılan kemiğin onarılmasında mitozun rolü vardır. Çünkü mitozda hasar gören hücreler yenilenir. b. Tozlaşmada mitozun rolü yoktur. Çünkü tozlaşma bir hücre bölünmesi değildir. c. Kertenkelenin kopan kuyruğunun yenilenmesinde mitozun rolü vardır. Çünkü kopan kuyruk bölümündeki hücreler bölünerek yeni hücreler oluşturur. ç. Maya mantarının üremesinde mitozun rolü vardır. Çünkü mitoz tek hücreli canlılarda üremeyi sağlar.

C) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi hem mitoz hem mayozda görülen ortak bir özelliktir?

A) İğ ipliklerinin oluşumu B) İki kez sitoplazma bölünmesi C) Homolog kromozomlarda parça değişimi D) Homolog kromozomların yan yana gelmesi

  • Cevap: A

2. Aşağıda karışık olarak yer alan hücre döngüsüne ait evrelerin doğru sıralanışı hangisinde verilmiştir?

A) 6, 1, 3, 2, 4, 5 B) 2, 4, 5, 3, 6, 1 C) 2, 5, 4, 6, 1, 3 D) 5, 6, 2, 3, 4, 1

  • Cevap: B
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 63

3) Kromozom sayısı 40 olan bir üreme ana hücresi mayoz geçirirse yavru hücrelerin kromozom sayısı kaç olur?

A) 20 B) 40 C) 46 D) 10

  • Cevap: A

4) Aşağıdakilerin hangisi mayozla oluşur?

A) Deri hücresi B) Sperm C) Alyuvar D) Bitki kök hücresi

  • Cevap: B

5) I. Tür içinde genetik çeşitliliğe neden olur. II. Eşeyli üreyen canlı türlerinin kromozom sayılarının sabit kalmasını sağlar. III. Üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar.
Yukarıda özellikleri sıralanan olay hangisinde verilmiştir?

A) Mitoz B) Eşeysiz üreme C) Vejetatif üreme D) Mayoz

  • Cevap: D

6) 54 kromozoma sahip bir canlının mayoz sonucu oluşan yumurta hücresi döllenmiştir. Döllenme sonucu oluşan yavru, gelişimini tamamlayarak ergin bireye dönüşmüştür. Bu olaylar sırasında gerçekleşen kromozom sayısındaki değişim aşağıdaki grafiklerin hangisinde doğru verilmiştir?

  • Cevap: B
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 64

Ç) Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olan ifadelerin doğrusunu noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

(Y) 1. Mayoz sırasında önce homolog kromozomlar, sonra kardeş kromatidler ayrılır. (Mayozun başlangıcında kromozomlar eşlenerek kardeş kromatidler oluşur.) (Y) 2. Mayoz sonucu hücre sayısı azalır. (Mayoz sonucu hücre sayısı azalmaz. Bir hücreden 4 ayrı hücre oluşur.) (Y) 3. Mayoz sonucu oluşan hücrelerin genetik yapısı aynı kalır. (Kromozom sayısı yarıya iner.) (D) 4. Mayoz, parça değişiminin görüldüğü hücre bölünmesidir. (Y) 5. Mitoz geçiren doku hücreleri sperm ya da yumurta hücresi olarak olgunlaşabilir. (Üreme hücreleri mayoz ile oluşur.) (Y) 6. Mayozla üreme hücrelerinin oluşumu tüm canlılarda yaşam boyu görülür. (Dişilerde yumurta oluşumu menopoz dönemine kadar devam eder.) (D) 7. Mayoz, kromozomların bir kez eşlendiği fakat iki çekirdek bölünmesinin görüldüğü bir olaydır. (D) 8. İnsan akyuvar hücreleri, kesinlikle mitozla oluşur. (D) 9. Üreme ana hücreleri, biri anadan diğeri babadan gelen iki takım kromozom taşır. (D) 10. Eşeyli üreyen canlıların çeşitli kalıtsal özellikler göstermesinin nedeni mayoz ve döllenmedir.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 61-62-63-64 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)