
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Sayfa 191-192 Cevapları


7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 191-192 Cevapları ve Soruları
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 191
2. BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çevrenizde gördüğünüz canlılar nasıl meydana gelir? Canlılar, var olan canlılardan meydana gelir. Çünkü canlılık özelliklerinden birinin yavru canlılar oluşturabilme yani üreme olduğunu hatırlayınız. Üreme yoluyla canlılar, nesillerini devam ettirip çoğalır ve taşıdıkları kalıtsal materyali yavru bireylere aktarır. Canlılarda üreme, eşeyli üreme ve eşeysiz üreme olmak üzere iki yolla gerçekleşir.
Eşeyli Üreme
Eşeyli üreme, iki ebeveynin (anne ve baba) yeni yavrular meydana getirmesidir. Eşeyli üreme yapan canlılarda erkek bireyin üreme organlarında sperm hücreleri üretildiğini biliyorsunuz. Sperm, erkek üreme hücresidir. Dişi bireyin üreme organlarında yumurta hücresi üretildiğini ve yumurtaya, dişi üreme hücresi adı verildiğini öğrenmiştiniz. Erkekten gelen sperm hücresiyle dişiden gelen yumurta hücresinin birleşerek döllenmesi sonunda döllenmiş yumurta oluşur. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot, her iki ebeveynden gelen kalıtsal materyali taşır. Kalıtsal materyal, canlıya özgü karakteristik özellikleri belirleyen ve yaşamsal olayları kontrol eden bilgilere sahiptir. Döllenmiş yumurtanın büyüyüp gelişmesiyle embriyo oluşur. Embriyo, büyüme ve gelişmenin başlangıcındaki yavru bireydir. Eşeyli üreyen canlıların yavruları, ebeveynlerine benzer özellikleri taşımakla birlikte onların kopyası değildir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 192
Hayvanlarda üreme biçimleri farklılık gösterse de genellikle yavruların meydana getirilmesi eşeyli üreme yoluyla olur. Canlının meydana gelmesi, büyüyüp gelişmesi, yetişkin olup üremesi ve ömrünü tamamladığında da canlılığını yitirmesine kadar geçirdiği evrelerin tümüne yaşam döngüsü denir. Bitkiler ve hayvanlar nesiller boyunca tekrarlanan yaşam döngüsüne sahiptir. Yaşam döngüleri genel canlılık özellikleri bakımından benzer olmakla birlikte canlı gruplarına göre farklılıklar gösterir.
Çam, köknar ve ladin kozalaklı bitki örnekleridir. Tohumlu bitkiler olan kozalaklılar ve çiçekli bitkiler de eşeyli üreme ile çoğalabilir. Kozalaklar bu bitkilerin üremesini sağlayan organları taşır. Örneğin çamın yaşam döngüsü, kozalaklarda oluşturulan çam tohumunun çimlenmesiyle başlar. Tohumdan yeni bir bitki oluşur, büyür ve gelişir. Yetişkin olduğunda kendisi tohum oluşturup üreyebilir. Ömrünü tamamladığında da canlılığını yitirir. Ünitenin ilerleyen konularında eşeyli üreyen farklı bitki ve hayvanlardaki büyüme ve gelişme süreçleri üzerinde ayrıca durulacaktır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 191-192 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)