Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Sayfa 173-174-175-176 Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 173-174-175-176 Cevapları ve Soruları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 173

MERCEKLER NELERE SEBEP OLABİLİR?

Gerekli Malzeme

• İnce kenarlı mercek ya da büyüteç
• Cam şişe

Amaç: Ormanlık alanlara bırakılan cam atıklarının nelere sebep olabileceğini fark etmek

İzlenen Yol

1. Güneşli bir günde öğretmeninizin gözetiminde ince kenarlı merceği ya da büyüteci odak uzaklığı kadar mesafeden kâğıt parçasının üzerine tutunuz.
Bir süre bekleyiniz. Kâğıtta meydana gelen değişikliği gözlemleyiniz.
2. Aynı işlemi cam şişe ile tekrarlayınız. Kâğıtta meydana gelen değişikliği gözlemleyiniz ve önceki gözleminizle karşılaştırınız.

Sonuç

Güneş ışığı altında, üzerine mercek ve cam şişe tuttuğunuz kâğıt parçasında ne gözlemlediniz?

  • Cevap: Işık enerjisinin ısı enerjisine dönüşebileceğini öğrendiniz. Bu enerji, yoğun bir şekilde bir noktaya toplanırsa kâğıt, ince dal, saman gibi maddelerin tutuşmasına neden olabilir. Kağıt parçasının yanmaya başladığını gözlemledik.

Ormanlık alanlara bırakılan cam atıklar, mercek etkisi göstererek yangın çıkmasına sebep olabilir mi? Neden?

  • Cevap: Olabilir bunun sebebi de ışık enerjisinin ısı enerjisine dönüşebilmesidir. Bu enerji, yoğun bir şekilde bir noktaya toplanırsa kâğıt, ince dal, saman gibi maddelerin tutuşmasına neden olabilir.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 174

MERCEKLER VE TEKNOLOJİ

Araştırma Sorusu

• Merceklerin günlük yaşamda ve teknolojideki kullanım alanları nelerdir?

  • Cevap:

Laboratuvar ortamlarında mikroskoplarda,
Periskoplarda,
Araştırma ortamlarında büyüteçlerde,
Aydınlatma sistemlerinde,
El fenerlerinde,
Projektör uçlarında.

Araştırma Yöntemi

• Merceklerin günlük yaşamda ve teknolojideki kullanım alanlarını bilimsel dergi, kitap ve genel ağdan araştırınız. Genel ağdan araştırma yaparken “edu, gov, org” uzantılı güvenilir adreslerden yararlanınız.
• Araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri kullanarak bir poster hazırlayınız. Posterinizde merceklerin günlük yaşamda ve teknolojide kullanım alanlarını görsel materyallerle destekleyerek örneklendiriniz.

Sonuç ve Paylaşma

• Posterinizi sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

  • Cevap:

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 175

Günlük hayatta en çok kullanılan mercekli araçlardan biri de fotoğraf makinesidir. Fotoğraf makinesinin görüntü alınan kısımlarına objektif denir. Objektifin içinde ince kenarlı mercek bulunur. Video kameralarında da ince kenarlı mercek vardır. Objektifin hareketi ile net görüntü elde edilir. Sinema salonlarında projeksiyon cihazı kullanılır. Projeksiyon cihazlarında görüntüyü büyütme amaçlı ince kenarlı mercekler bulunur.

Çıplak gözle görünemeyecek kadar küçük cisimler, mikroskop adı verilen araçlarla görülebilir. Mikroskopta objektif ve oküler olmak üzere iki ince kenarlı mercek vardır. Cisme yakın olan merceğe objektif, göze yakın olan merceğe oküler adı verilir. Teleskoplar, çok uzak mesafelerdeki cisimleri gözlemlemek için kullanılan ve yapımında ince kenarlı mercekler bulunan gözlem araçlarıdır. Teleskobun objektif kısmında odak uzaklığı büyük, ince kenarlı mercek; oküler adı verilen gözlemcinin baktığı kısımda ise odak uzaklığı küçük, ince kenarlı mercek bulunmaktadır. Günümüzde geliştirilen çok güçlü teleskoplar sayesinde gök cisimleri ayrıntılarıyla incelenebilmektedir.

PERİSKOP

Soru: Düz aynaları kullanarak basit bir periskop tasarlamak.

İzlenecek Yol

• Periskop düz aynaların kullanıldığı bir görüntüleme aracıdır. Bu aracın yapımı için boş bir süt kutusu, iki küçük ayna, makas ve yapıştırıcıya ihtiyacınız olacak.
• Periskobun basitçe yapısını yandaki şekilde inceleyebilirsiniz.
• Karton kutu üzerinde makasla gözetleme delikleri açınız. Bu deliklerin karşısına düz aynaları şekildeki görüldüğü gibi yapıştırınız. Periskobunuz hazır.
• Gözetleme deliklerinden yüksek bir dolabın üzerine bakarak aracınızın doğru görüntü verip vermediğini kontrol edebilirsiniz.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 176

İbn-i Heysem

Optiğin gelişmesine yaptığı önemli katkılarla tanınan İbn-i Heysem, Orta Çağ’ın en büyük fizikçisidir. Ağırlıklı olarak matematik, geometri ve optik alanlarında çalışmıştır. Kitâbü’l-Menâzır adlı eserinde ışığın doğrusal yayılımı, gölgenin özellikleri, karanlık oda, gökkuşağı ve halenin oluşumu, yansıma ve kırılma gibi optikle ilgili pek çok temel olguyu incelemiştir. Işığın doğru boyunca yayıldığını kanıtlamak için bugünkü fotoğraf makinesinin esasını oluşturan karanlık oda deneyini yapmıştır. Gözün yapısını, görmenin mahiyetini ve görme bozukluklarının sebebini bugünkü bilgilere çok yakın şekilde açıklamıştır. İbn-i Heysem’in teorileri bilim dünyasında çok etkili olmuş, kendisi Doğu’da ve Batı’da XVII. yüzyıla kadar optikte otorite kabul edilmiştir.

Aynaların ve merceklerin ışığı nasıl yansıttığını ve kırdığını gözlemlediniz. Bu araçların özelliklerini göz önüne alarak bir görüntüleme aracı tasarlamak ister misiniz? Bunun için aşağıdaki etkinliği yapınız.

  • Cevap: TÜNEL GÖRÜNTÜLEME ARACI

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 173-174-175-176 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!