[giris]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 158-159 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 158[/syf]

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yaz aylarında genellikle açık renkli giysilerin tercih edilmesinin sebebi nedir?

  • Cevap: Işığı yansıtmalarından dolayı açık renkliler tercih edilir.

2. Işığı soğuran maddelerin ısınmasından yararlanılarak geliştirilen teknolojiler nelerdir?

  • Cevap: Güneş pilleri, güneş enerjili su ısıtma sistemleri vb.

3. Işık bir enerji türü müdür? Bir örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Işık bir enerjidir. Örneğin ışık düşen yüzeyler ısınır ve enerji dönüşümü gerçekleşir.

4. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesinden hangi alanlarda yararlanılmaktadır?

  • Cevap: Güneş pili olarak yapay uydularda, hesap makinelerinde, sokak lambalarında vb.

5. Alican “Koyu renkli cisimler mi, açık renkli cisimler mi ışığı iyi soğurur?” sorusuna cevap aramak için özdeş kaplara eşit miktarda ve sıcaklıkta su koyarak aşağıdaki deney düzeneğini hazırlıyor. Alican’ın deneyinde;

Bağımsız değişken nedir?

  • Cevap: Kumaşların rengi.

Bağımlı değişken nedir?

  • Cevap: Suyun sıcaklığının değişmesi

Kontrol edilen değişkenler nedir?

  • Cevap: Su miktarı, kullanılan kaplar, termometreler, kumaşların büyüklüğü.

Alican’ın hipotezi “Koyu renkli cisimler ışığı, açık renkli cisimlere göre daha iyi soğurur.” şeklindedir.

Deneyin sonucu Alican’ın hipotezini destekler mi? Niçin?

  • Cevap: Deneyin sonucu Alican'ın hipotezini destekler. Çünkü koyu renkli kumaş, ışığı daha iyi soğurmuştur. Suyun sıcaklığı da artmıştır.

Deneyin sonucunda hangi kaptaki suyun sıcaklığı daha çok artar? Niçin?

  • Cevap: Deneyin sonucunda 2 numaralı kaptaki suyun sıcaklığı daha çok artar. Çünkü koyu renkli kumaşlar ışığı açık renklilere göre daha çok soğurur. Dolayısıyla 2 numaralı kaptaki suyun sıcaklığı diğerine göre daha çok artar.

6. Denize kıyısı olan sıcak ve kurak bazı bölgelerde deniz suyu damıtılarak içme suyu elde edilmektedir. Aşağıdaki şekilde deniz suyundan temiz su elde edilmesini sağlayan sistemin bir modeli yer almaktadır. Bu modele göre deniz suyundan temiz suyun nasıl elde edildiğini aşağıda verilen alana yazınız.

  • Cevap: Siyah boyalı alan ışığı soğuracağı için deniz suyunun sıcaklığı artar. Su buharlaşır ve şeffaf kapaklara çarparak yoğunlaşır. Su kanalında arıtılmış su depolanır.
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 159[/syf] 7) Yukarıdaki tişörtlerin farklı renkte görünmesinin nedenini ışığın soğurulması ve yansımasıyla nasıl açıklarsınız?
  • Cevap: Renklerin görünmesi ışığın soğurulması ve yansıtılması ile açıklanır. Kırmızı renkli tişört üzerine beyaz ışık düşürüldüğünde tişört kırmızı ışığı yansıtır. Kırmızı görünür. Beyaz tişört, üzerine düşen ışığın tamamını yansıttığı için beyaz görünür. Siyah tişört, üzerine düşen ışığın tamamını soğurduğu için siyah, mavi tişört, mavi ışığı yansıttığı için mavi görünür.
8) Aşağıda verilen araçlarda güneş enerjisinin hangi enerji türlerine dönüştürüldüğünü yazınız.
  • Cevap:
Güneş enerjisi: Radyometre (Güneş enerjisi hareket enerjisine) Güneş enerjisi: Güneş pili (Güneş enerjisi elektrik enerjisine) Güneş enerjisi: Güneş paneli (Güneş enerjisi ısı enerjisine) “7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 158-159 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz :)