Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Yıldırım Yayınları

1. MADDENİN TANECİKLİ YAPISI

Doğadaki madde türleri ve bunların dönüştüğü maddeler sayılamayacak kadar çoktur. Çevrenize baktığınızda maddelerin biçim, renk, boyut gibi özelliklerini ayırt edebilirsiniz. Bazılarının kokusunu alır, çıkardıkları sesleri duyarsınız. Dokunarak sertliklerini, yumuşaklıklarını; soğuk veya sıcak olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.

İnsanlar yüzlerce yıldır maddeyi ve maddenin nelerden oluştuğunu, maddelerin başka maddelere nasıl dönüştüğünü merak etmiş ve araştırmışlardır. Günümüzde maddeyle ilgili araştırmalara devam edilmektedir. Maddelerin görünemeyecek kadar küçük taneciklerden oluştuğunu hatırlayınız. Bu taneciklerin neler olduğunu biliyor musunuz?

Bir küp şeker kutusunda yan yana dizilmiş küp şekerleri görebilirsiniz. Bu şekerlerden bir tane alıp ezdiğinizde küp şekerin daha küçük taneciklerden oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu taneciklerin görünümünü büyütme imkânınız olsaydı aşağıdaki şekilde olduğu gibi daha küçük taneciklerden oluştuğunu görebilirdiniz. Bu taneciklerin her biri de birden fazla atomdan oluşan çok sayıda atom kümesinin bir araya gelmesiyle oluşur. O hâlde maddelerin en küçük yapı taşı atomdur. Maddelerin temel yapı taşı olan ve maddeleri oluşturan taneciklere atom adı verilir.

Maddeler atomlardan oluştuğuna göre atomlar kendinden daha küçük birimlerden meydana geliyor olabilir mi? Bu soruya cevap aramak için aşağıdaki etkinliği yapınız.

KÂĞITLARA NE OLDU? Gerekli Malzeme

• Plastik tarak
• Cam çubuk
• İpekli kumaş parçası
• Yünlü kumaş parçası
• Kâğıt parçaları

Amaç: Atomun yapısı hakkında bilgi sahibi olmak

İzlenen Yol

1. Kâğıt parçalarını oldukça küçük parçalara ayırınız.
2. Plastik tarağı ve cam çubuğu kâğıt parçacıklarına sırayla yaklaştırıp gözlemleyiniz.
3. Plastik tarağı yünlü kumaşa, cam çubuğu da ipekli kumaşa sürtünüz ve yeniden sırayla kâğıt parçacıklarına yaklaştırıp gözlemleyiniz.
4. 2 ve 3. aşamadaki gözlem sonuçlarınızı karşılaştırarak varsa aralarındaki farklılığın nedenlerini arkadaşlarınızla tartışınız.

Sonuç

• İlk aşamada plastik tarak ve cam çubuğu kâğıt parçalarına yaklaştırdığınızda ne gözlemlediniz?

  • Cevap: Elektronlar hareketlerinden dolayı kinetik enerjiye sahiptir. Elektronlar çekirdekteki protonlar tarafından çekilir fakat çok hızlı hareket etmeleri nedeniyle çekirdeğe yaklaşmaz, uzaklaşmak ister. Bu yüzden yaptığımız etkinlikte plastik tarak ve cam çubuğu kağıt parçalarına yaklaştırdığımızda plastik tarağın kağıtları çektiğini cam çubuğun ise çekmediğini gördük.

• Plastik tarağı yünlü, cam çubuğu ipekli kumaş parçalarına sürttükten sonra kâğıt parçacıklarına yaklaştırdığınızda ne gözlemlediniz?

  • Cevap: Yünlü kumaşa sürtülen bir tarağa elektrik yüklenmektedir. Bu elektriklenme sebebiyle tarakta çekim oluşmakta kağıtlar da düşmeden durabilmektedir. İpekli kumaşta ise elektriklenme olmadığı için kağıtlar yapışmaz.

• Gözlemlediğiniz olayları maddenin yapısı ile ilgili nasıl yorumlarsınız?

  • Cevap: Bu olay cisimlerin birbirine dokunması sonucunda cismi oluşturan atomların elektron kazanması veya kaybetmeyle gerçekleşir. Maddelerin elektron kazanması veya kaybetmesiyle ortaya çıkan itme ve çekme olayı elektriklenme olarak adlandırılır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!