Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Yıldırım Yayınları

Saydam bir ortamdan farklı yoğunlukta başka bir saydam ortama geçerken ışığın sürati ve doğrultusu değişir. Işığın yoğunlukları farklı saydam ortamlardan geçerken doğrultu değiştirmesine ışığın kırılması denir. Işığın geçtiği saydam ortamın yoğunluğu arttıkça ışığın o ortamda ilerlemesi zorlaşır ve sürati azalır. Tıpkı sizin kumsalda hızlı koşarken suya girdiğinizde hızınızın azalmasında olduğu gibi ışığın da havadan suya geçtiğinde sürati azalır. Çünkü su, havadan daha yoğundur. Yoğunluğu fazla olan ortamlara çok kırıcı ortam, yoğunluğu az olan ortamlara da az kırıcı ortam denir.

Yüzeyin normali ortam değiştiren ışınların gelme ve kırılma açılarını ölçmede referans alınan, ortamları ayıran, sınıra dik, sanal bir doğru parçasıdır. İki farklı ortamı birbirinden ayıran çizgiye de yüzey çizgisi denir. Hava, su ya da cam gibi saydam ortamların birinden diğerine normal üzerinden yani yüzeye dik olarak gönderilen ışık, doğrultusunu değiştirmeden ilerlemesine devam eder, kırılmaya uğramaz. Ancak ışığın sürati değişir. Örneğin havadan cama geçerken sürati azalan ışık ışınının camdan havaya geçerken sürati artar.

“Işık Ortam Değiştiriyor” adlı etkinlikte lazer ışığını cam yüzeyine dik ve değişik açılarla gönderdiniz. Bir saydam ortamdan başka bir saydam ortama dik olmayacak şekilde ışık gönderildiğinde ışık ışınlarının büyük çoğunluğu, hızını ve doğrultusunu değiştirerek ikinci ortama geçer. Bir kısmı ise ortamları ayıran yüzey çizgisi üzerinden geri yansır. Eğer yansıyan ışık olmasaydı saydam cisimleri görebilir miydiniz?

Kırılma olayında ortamları ayıran yüzeye gelen ışın ile normal arasındaki açı gelme açısı, kırılan ışın ile normal arasındaki açı da kırılma açısı diye adlandırılır. Işık, yüzeyin normaliyle belli bir açı yaparak az yoğun (az kırıcı) saydam ortamdan çok yoğun (çok kırıcı) saydam ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır (Şekil-1). Ortamın yoğunluğu ne kadar fazla ise ışığın hızı da o oranda azaldığı için ışık normale yaklaşarak kırılır. Işık, yüzeyin normaliyle belli bir açı yaparak çok yoğun (çok kırıcı) saydam ortamdan az yoğun (az kırıcı) saydam bir ortama geçerken normalden uzaklaşarak kırılır (Şekil-2).

Işık ışınları her durumda az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçer. Yüzeyin normaline belli bir açıyla gelen ışık ışınlarının kırılma açısı gelme açısından küçük olur. Aşağıdaki Şekil-2’de görüldüğü gibi ışık ışını çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken normalden uzaklaşır. Gelme açısı ne kadar büyük olursa kırılma açısı da o kadar büyük olur. Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçen ışın belli bir gelme açısına ulaştığında ışık, ortamlara ayıran yüzeye paralel olarak kırılır. Kırılma açısının 90° olduğu durumdaki gelme açısına sınır açısı denir (Şekil-3).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 168 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!