Evvel Cevap
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83
7. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 83

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 83

Günlük yaşamda iş yapabilme yeteneğine enerji denilmektedir. Enerjinin birimi Joule’dür (jul). “J” harfi ile gösterilir. Enerjinin birçok çeşidi vardır. Kinetik ve potansiyel enerji bunlardan ikisidir.

KİNETİK ENERJİ

Hareket hâlindeki cismin sahip olduğu enerjiye kinetik enerji (hareket enerjisi) denir. Cismin kinetik enerjiye sahip olması için hareket hâlinde olması gerekir. Hareketsiz bir cisim için kinetik enerjiden bahsedilemez. Dalından düşmekte olan elmanın, hareket hâlindeki trenin kinetik enerjisi vardır. Durakta bekleyen insanın, yuvasında uyuyan kuşun kinetik enerjisi yoktur.

Kinetik enerjinin büyüklüğü, cismin kütlesine ve süratine bağlıdır.

Cismin kütlesi artarsa kinetik enerjisi de artar, kütlesi azalırsa kinetik enerjisi de azalır. Cismin sürati artarsa kinetik enerjisi de artar, sürati azalırsa kinetik enerjisi de azalır.

Deneye Deneye

Kinetik enerjinin kütle ve sürat ile ilişkisini aşağıdaki yapım aşamalarını uygulayarak gözlemleyiniz.

Gerekli Malzemeler

• Özdeş kitaplar
• Kalın karton
• Oyuncak araba (Farklı kütlelerde 2 adet)

Yapım Aşamaları

• Deney için 3 farklı düzenek oluşturulacaktır.
• Birinci ve ikinci düzenek için üçer kitap, üçüncü düzenek için ise beş kitabı üst üste koyunuz.
• Kartonları kitapların en üstü ile zemin arasına yerleştirerek görseldeki gibi rampalar oluşturunuz.
• Düzenekleri oluşturduktan sonra kütleleri farklı arabaları, birinci ve ikinci düzeneklerde rampaların üst kısımlarından serbest bırakınız. Arabanın zeminde durduğu noktaları işaretleyiniz.
• İstediğiniz oyuncak bir arabayı ikinci ve üçüncü düzeneklerde sırası ile rampaların üst kısmından serbest bırakınız. Arabanın zeminde durduğu noktaları işaretleyiniz.
• Her düzenek için arabaların yer değiştirme miktarını not alınız.

Soru: Birinci ve ikinci düzenekte arabaların yer değiştirme miktarları aynı oldu mu? Olmadıysa bu durumun sebebi nedir?

  • Cevap: Hayır, arabaların yer değiştirme miktarları aynı olmadı. Çünkü arabaların kütleleri farklıdır. Kütlesi daha büyük olan araba daha fazla kinetik enerjiye sahip olur ve bu yüzden daha fazla mesafe kat eder.

Soru: İkinci ve üçüncü düzenekte seçtiğiniz arabanın yer değiştirme miktarı aynı oldu mu? Olmadıysa bu durumun sebebi nedir?

  • Cevap: Hayır, yer değiştirme miktarı aynı olmadı. Üçüncü düzenekte eğim daha fazla olduğu için araba daha yüksek bir süratle hareket eder ve bu da daha fazla kinetik enerjiye sahip olmasına yol açar, bu yüzden daha uzun bir mesafe kat eder.

7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 83 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum