Evvel Cevap
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
7. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 32

Bulutsulardaki birikintinin çok ısınmasıyla ön yıldız adı verilen kırmızı, donuk kümeler oluşur. Ön yıldızın sıcaklığı daha da yükselirse merkezinde çekirdek tepkimeleri başlar ve ön yıldız, Görsel 1.2.7’deki gibi yıldız hâline gelir. Bu yıldızlardan kütlesi Güneş’ten küçük olanlara kırmızı dev, kütlesi Güneş’ten çok daha büyük olanlara ise kırmızı üstdev adı verilir.
Yıldızın çekirdeğindeki tepkimeler azalıp sona yaklaştığında yıldız ölür. Soğumayla birlikte kütlesi küçük olan yıldızlarda içeri doğru o kadar hızlı bir çökme gerçekleşir ki yıldızın dış parçaları devasa bir şok dalgası oluşturur. Şok dalgası sebebiyle aşırı yoğun çekirdek, arkasında gezegenimsi bulutsu olarak adlandırılan gaz bulutunu bırakır. Sonra da genişleyerek beyaz cüceye dönüşür. Güneş’in de ömrünü küçük ve çok yoğun bir beyaz cüce olarak tamamlaması beklenmektedir.
Ölen yıldızın kütlesi büyük ise (yani kırmızı üstdev ise) yıldız, süpernova patlaması ile ömrünü tamamlar. Bu patlama sadece birkaç saniye sürer. Yıldızdan geri kalan kısımlar, içeriye doğru çökerek nötron yıldızına dönüşür. Nötron yıldızları, beyaz cücelere göre hacimce çok daha küçük olmalarına rağmen kütlece çok daha büyüktür. Ortalama bir nötron yıldızının çapı, bir beyaz cücenin çapının binde ikisi kadarken yoğunluğu milyarlarca kat daha fazla olabilir.

Nötron yıldızları, -bir kara delik kadar olmasa da- aklınıza gelebilecek herhangi bir cisimden çok daha yüksek yoğunluğa sahip, sıra dışı gök cisimleridir. Nötron yıldızını oluşturan malzemeden bir çay kaşığı kadar alma imkânımız olsaydı, 900 milyar kilogramlık bir kütleye sahip olurduk. Bu, bir çay kaşığının içinde Ağrı Dağı’ndan daha fazla kütle bulunması demektir!
Kendi etrafında çok hızlı dönen ve yüksek manyetik alana sahip nötron yıldızlarına pulsar denir. Pulsarların keşfi 1967’de Cambridge (Kembiriç) Üniversitesinde öğrenci olan Jocelyn Bell (Cosilin Bel) ve Antony Hewish’in (Antoni Hivış) araştırmalarına dayanır. İlk keşfedilen pulsar, Yengeç Bulutsusundaki nötron yıldızıdır.

Süpernova ile patlayan yıldızın kütlesi, beyaz cüce oluşumunu sağlayan yıldızlardan daha büyükse bu durumda evrenin en yoğun maddesi olan kara delik oluşur. Kara deliklerin ışık dâhil her şeyi kendisine doğru çektiği düşünülmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum