

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 24

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 24 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 24
Geçmişten günümüze matematik, fizik gibi bilim dallarından faydalanarak gökyüzünü araştıran bilim insanları olmuştur. Gök bilimleri ile uğraşan bu bilim insanlarına astronom ya da gök bilimci adı verilir. Astronomlar, çeşitli araç ve yöntemler kullanarak veriler elde eder, bu verileri yorumlar ve verilerden anlam çıkarır. Ali Kuşçu, Galileo Galilei (Galieo Galiley), Ömer Hayyam, Johannes Kepler (Yuhannıs Kepler), Nicolaus Copernicus (Nikılıs Kopernikıs) çalışmaları ile fark yaratmış, önemli gök bilimcilerindendir.
Semerkant’ta doğmuş ve İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Timur Devletinin sultanı Uluğ Bey’in yardımcılığı görevini yürüten Kuşçu, Semerkant Rasathanesinin müdürlüğünü de yapmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’a davet edilen Kuşçu, Fatih Külliyesi’nde bir güneş saati yapmıştır. Ali Kuşçu, İstanbul’un enlem ve boylamını günümüze en yakın değerlerde bulan kişidir. Ay’a ait ilk haritayı hazırladığı için NASA (Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Ay’ın bir bölümüne Ali Kuşçu’nun ismi verilmiştir.
Uzayda araştırma ve deney yapmak amacıyla uzay araçları ile Dünya dışına seyahat eden bilim insanlarına astronot denir. 1961’de uzaya ilk çıkan astronot Yuri Gagarin’dir (Yuri Gagarin). 1969’da Ay’a ilk ayak basan astronot ise Neil Armstrong’dur (Niyıl Armsıtrong). Astronotların uzay araştırmalarında edindiği bilgilerden astronomlar da yararlanır. Astronomlar, gökyüzünü gözlemleyerek de bilgi toplarlar ve bu gözlemlerinde genellikle teleskoplardan yararlanırlar. Teleskoplar, gök cisimlerinden gelen ışığı toplayıp net görüntüler elde edilmesini sağlar. •
• Teleskop, 1608’de Hollandalı gözlük üreticisi Hans Lippershey (Hans Lipırşey) tarafından icat edilmiştir.
• Galileo bu icadı geliştirerek 1609’da ilk defa gökyüzü gözlemleri için kullanır. Bu gözlemler sonucu Galileo; Ay’daki dağları, Jüpiter’in dört uydusunu, Venüs’ün evrelerini ve Güneş’teki lekeleri keşfetmiştir.
• Galileo’nun teleskobuna Kepler yakın ilgi duyar. Kepler’in gözlemleri sonucunda Kopernik tarafından ortaya atılan “Gökyüzünde görülen gök cisimleri, Güneş’in etrafında dolanır.” fikri güçlenmiştir.
• 1668’de Isaac Newton (Ayzek Nivtın) da farklı bir teleskop (mercekli yerine aynalı teleskop) geliştirip bunu uzay gözlemlerinde kullanır. Aynalar, merceklere oranla daha büyük ve ucuza üretilebilmektedir. Bu sayede gök bilimcilerin işi kolaylaşmıştır.
• 1990’da Hubble (Habıl) Uzay Teleskobu, Dünya’nın yörüngesine yerleştirilmiştir.
• 2021’de James Webb (Jeymıs Veb) Uzay Teleskobu uzaya fırlatılmıştır. Hubble Teleskobu görünür ışığa ayarlı, yani insan gözüyle algılanabilenleri incelemekteyken Webb Teleskobu, güncellenmiş teknolojileri sayesinde kızılötesi ışınları görecek şekilde ayarlanmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum