

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 196

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 196 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 196
Uzun Yolculuklar
Doğadaki her canlının üreme, beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını karşıladığı belirli bir doğal yaşam alanı vardır. Canlıların belirli sınırlar içinde hayatlarını sürdürdüğü bu yaşam alanına “habitat” denir.
Canlının ihtiyaç duyduğu besin ve su miktarının yanı sıra barınma ve büyüme alanı, o canlının habitatını belirleyen başlıca etmenlerdir. Örneğin marangoz karıncalara kolonilerine yiyecek bulma ve tünel açma gibi yaşam faaliyetleri için birkaç santimetrekarelik çok küçük bir alan yeterken, yalnız yaşayan pumaların avlanması ve eş bulması için kilometrelerce kare alan gerekir. Tek hörgüçlü develer bir damla suya ihtiyaç duymadan kilometrelerce yol katedebilirken, kırmızı gözlü ağaç kurbağası ve diğer birçok kurbağa türü yumurtalarını bırakmak için suya ihtiyaç duyar ve bu yüzden sulak alanların bulunduğu ortamlarda yaşar.
Kuraklık, besin kıtlığı, mevsim koşulları, avcıların o bölgeye yerleşmesi, üreme gibi sebepler bazı canlıların yaşam alanlarını terk edip daha uygun koşullara sahip başka yaşam alanlarına yolculuk etmelerine neden olur. Uzun süreli bu yolculuklara “göç” denir. Göçlerin çoğu, mevsim değişikliklerinden kaynaklanır. Mevsim değişiklikleri, hayvanların yaşam alanlarında aşırı sıcaklık veya soğukluk gibi kötü hava koşullarına sebep olabilir. Bu hava koşulları nedeniyle besin ve su kaynakları azalan hayvanlar başka yerlere göç eder.
Örneğin kıyı çamurçullukları; kısa çalıların, kara yosunlarının ve likenlerin bulunduğu Alaska’daki kıyı bölgelerinde ürer. Bu canlılar, erken yaz döneminin uzun günlerinde bu bölgedeki yiyecek bolluğundan yararlanır. Üreme sezonu bitince ise bölgede başlayan kışın neden olduğu soğuk hava ve besin azlığı gibi çetin koşullardan korunmak için Yeni Zelanda’ya doğru aralıksız sekiz gün süren, 12 bin kilometrelik bir yolculuğa çıkarlar.
Bazı göçebe hayvanlar, göçe başlamadan önce aşırı derecede yiyecek tüketerek vücutlarında besin depolar. Bu aşırı yeme olayına “hiperfaji (aşırı yeme isteği)” denir. Kral kelebeği, dişsiz balina ve ren geyiği göç öncesi besin depolayan hayvanlardandır. Bu hayvanlar, göç sırasındaki metabolizma faaliyetleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi vücutlarında depoladıkları besinlerden karşılar. Özellikle yağlar, aynı miktardaki protein ve karbohidratlardan 8-10 kat daha fazla enerji sağladığından göç sırasında önce yağlar harcanır. Bu canlılar, göç sırasındaki su ihtiyaçlarını da aynı şekilde en aza indirir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 196 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum