Evvel Cevap
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189
7. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 189

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 189 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 189

Çiçekli bitkilerde çoğalmanın gerçekleşebilmesi için erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleşmesi gerekir. Bunun için de çiçeğin erkek organında bulunan polenler, dişi organın tepeciğine ulaşmalıdır. Erkek organda yer alan polenlerin su, rüzgâr, kuş, böcek, insan vb. aracılığı ile çevreye yayılarak dişicik tepesine taşınması olayına tozlaşma denir.

Çiçekli bitkilerde üreme, tozlaşma ile başlar. Tozlaşma ile polenler dişicik tepesinin yapışkan yapısı sayesinde burada tutunur. Daha sonra dişicik borusundan geçerek yumurtalığa ulaşır. Yumurtalık kısmına ulaşan polenler, tohum taslağında bulunan dişi üreme hücreleri ile birleşir.

Bu olaya döllenme denir ve bunun sonucunda zigot oluşur. Zigot gelişerek embriyoyu meydana getirir. Embriyo ve embriyonun yeni bitkiyi oluşturması sırasında kullanacağı besin, tohum kabuğu ile sarılarak tohumu oluşturur. Çiçeğin dişi organı, döllenmeden sonra gelişir ve tohumun etrafını saran etli ve sulu kısım olan meyveyi meydana getirir. Bir bitkinin tohumu, uygun şartlarda yeni bir bitki oluşturabilecek tüm özelliklere sahiptir. Tohumlar rüzgârın etkisiyle, suyla, hayvanların yemesi ve taşıması gibi çeşitli şekillerde etrafa yayılır. Bu tohumlar, uygun şartlarda büyüyüp gelişerek yeni bitkiyi oluşturur.

Araştırmalık

Soru: “Bütün bitkilerin tohum yapısı, sayısı ve büyüklüğü aynı mıdır?” sorusunun cevabını ve besin olarak tüketilen bitki tohumları ile besin olarak tüketilmeyen bitki tohumlarını araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınız ile paylaşınız.

  • Cevap: Hayır, bütün bitkilerin tohum yapısı, sayısı ve büyüklüğü aynı değildir. Bitkilerin tohumları, türlerine göre farklı şekil, boyut ve yapılarda olabilir. Bazı bitkiler büyük tohumlar üretirken, bazıları küçük ve çok sayıda tohum üretir. Ayrıca, besin olarak tüketilen bitki tohumlarına buğday, pirinç, fasulye, mısır ve mercimek gibi örnekler verilebilir. Besin olarak tüketilmeyen bitki tohumlarına ise zehirli ya da yenmeyen bitkilerin tohumları, örneğin siğilotu ve bazı süs bitkileri örnek gösterilebilir.

7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 189 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum