Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 183

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 183 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 183

İnsanın anne rahmindeki yolcuğu, babadan gelen sperm hücresi ile annedeki yumurta hücresinin birleşmesi ile başlar. Bu birleşme, anne vücudunda gerçekleşir. Dişi üreme sisteminde her ay üretilen yumurtalardan genellikle yalnızca bir tanesi olgunlaşmaktadır. Olgunlaşan bu yumurta hücresi, yumurta kanalına aktarılmaktadır. Burada yumurta hücresi ile sperm hücresi temas ederse döllenme gerçekleşebilir. Döllenme sonucu oluşan yeni hücreye zigot adı verilmektedir.

Yumurta hücresi, bir sperm ile döllenmezse bir miktar kan ile birlikte vücut dışına atılır. Bu olay her ay bir döngü şeklinde gerçekleşir. Bu döngüye âdet döngüsü adı verilir.

Sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi sonucu oluşan zigot, daha sonra art arda mitoz bölünmeler geçirerek yeni hücreler oluşturur. Yeni hücrelerin oluşumuyla büyüyüp gelişmeye başlayan zigota embriyo denir. Embriyo, ilk yedi haftadan sonra küçük bir insan minyatürü hâlini alır.

Yedinci haftadan doğuma kadar geçen sürede canlıya fetüs adı verilir. Zigottan fetüse kadar gerçekleşen bütün gelişme, rahimde tamamlanır. Zigottan doğuma kadar geçen süre, insanlarda yaklaşık kırk haftadır. Bu süre boyunca fetüs, göbek bağıyla anneye bağlıdır. Fetüsün besin ve oksijen ihtiyacı, göbek bağı ile anneden karşılanır. Fetüsün atıkları, yine göbek bağı aracılığı ile anneye aktarılarak dışarıya atılır. Fetüs anne karnındaki gelişimini tamamladıktan sonra doğum olayı gerçekleşir ve fetüs bebek adını alır.

Ne Tek Yumurta Ne de Çift: Bu İkizler Tam Arada!

Tek yumurta ikizi, tek yumurtayı tek bir spermin döllemesi sonucu oluşur. Daha sonra döllenen yumurta bölünürse aynı genetik özelliklere sahip iki bebek meydana gelir. Çift yumurta ikizi ise çift yumurtayı iki spermin döllemesi ile oluşur. Bu döllenme ile meydana gelen bebekler birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir merkezde araştırmacılar, tıp dünyasında eşi görülmemiş bir “ikizlik türü” tespit etmiştir. Şu anda yürüme çağında, sağlık durumları da oldukça normal görünen bu bebekler, anne tarafından tek yumurta ikizi oldukları hâlde babalarından gelen genlerin ancak yarısını paylaşıyor. Bu durumun nedeni olarak iki sperm hücresinin tek bir yumurta hücresiyle birleşmesi gösteriliyor. Bu, çok ender de olsa görülmemiş şey değil; görülmemiş olan, bu durumdan ikizlerin ortaya çıkmasıdır. Her bir sperm, bebeklerin ikisine de gen aktarmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!