

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 154

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 154
Güneş Tarlası Nedir?
Dünya genelinde enerji talebi gün geçtikçe artmaktadır. Buna bağlı olarak da mevcut enerji kaynakları hızla tükenmektedir. Enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan fosil yakıtlar ise küresel ısınma gibi farklı sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle bilim insanları, artan enerji ihtiyacını karşılayabilecek alternatif yöntemler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu yöntemlerden biri de güneş gözeleri kullanımıdır.
Güneş gözeleri, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren elektronik düzeneklerdir. Güneş gözeleri sayesinde, yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneş enerjisi insanların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Güneş gözelerine sahip güneş panellerinden oluşturulan sistemlere “güneş tarlaları” denir.
Güneş tarlaları, sadece bireysel konutların veya şirketlerin enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılmamaktadır. Güneş tarlalarından elde edilen enerji, kamuya ait elektrik şebekesine de aktarılabilmektedir. Böylece bireysel olarak güneş panellerine sahip olmayan konutların, kuruluşların ya da şirketlerin elektrik enerjisi ihtiyacı yenilenebilir bir kaynaktan karşılanabilmektedir.
Son yıllarda faaliyetleri ile öne çıkan güneş enerji santralleri buna örnektir. Özellike Karapınar’a kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) ile yıllık elektrik üretiminin 2880 GW (Giga Watt) olması hedeflenmektedir.
Araştırmalık
Geçmişte insanlar geleceği inşa etmek ve uzayı araştırmak için birçok araç tasarlamıştır.
Böylece günümüzde uzay araçlarının, elektronik sistemlerini çalıştırmak, ısı kontrolü sağlamak, dünya ile iletişim kurmak, hareket etmek ve yön değiştirmek için elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Uzay aracının ihtiyacı olan elektrik enerjisi, bataryalarından karşılanır. Görev süresinin kısa olduğu durumlarda tek kullanımlık bataryalar tercih edilir. Tersi durumlarda ise uzay araçlarının kendi elektriğini üretmesi gerekir. Bunun için de uzay araçlarına güneş panelleri yerleştirerek enerji üretilmesi sağlanır. Yandaki görselde bu amaçla tasarlanmış bir uzay aracı verilmiştir.
Soru: Gelecekteki enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için siz de problem çözme basamaklarını kullanarak bir proje tasarlayınız ve projenizi sınıfta arkadaşlarınıza sununuz. Dilerseniz projenizi okulunuzdaki bilim şenliğinde de sergileyebilirsiniz.
- Cevap:
Projemin adı: “Güneş Enerjisi ile Elektrik Üreten Akıllı Ev Sistemi”
Proje Hedefi:
Gelecekte enerji ihtiyaçlarımızı karşılamak için güneş panelleri kullanarak evlerin kendi elektriğini üretebildiği bir sistem tasarlamak. Bu sistem, enerji depolama, akıllı yönetim ve enerji tasarrufu özellikleri ile sürdürülebilir bir yaşam sağlar.
Problem Tanımı:
Gelecekte artan enerji ihtiyacı ve fosil yakıtların çevreye zararları göz önüne alındığında, evlerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceği yenilenebilir enerji sistemlerine ihtiyaç vardır.
Çözüm:
Evlerin çatısına yerleştirilecek güneş panelleri aracılığıyla elektrik üretilecek. Üretilen enerji, evde kullanılmak üzere bataryalarda depolanacak. Fazla enerji ise elektrik şebekesine geri satılabilecek. Ayrıca, akıllı bir enerji yönetim sistemi evin enerji tüketimini izleyerek, en verimli kullanım için elektrikli cihazları otomatik olarak yönetebilecek.
Gerekli Malzemeler:
- Güneş panelleri
- Bataryalar (enerji depolamak için)
- Akıllı enerji yönetim sistemi (ev otomasyonu)
- İnvertör (güneş enerjisini kullanılır hale getirmek için)
- Kablolar ve bağlantı ekipmanları
Yapım Aşamaları:
- Araştırma: Güneş enerjisi ile çalışan sistemler ve ev otomasyonu konusunda bilgi toplandı.
- Tasarım: Evin çatısına yerleştirilecek panellerin sayısı ve konumu belirlendi. Bataryaların kapasitesi ve yerleştirileceği alan seçildi.
- Montaj: Paneller çatının güneşe en fazla maruz kalan kısmına monte edildi, bataryalar ve inverter sistemi bağlandı.
- Enerji Yönetimi: Akıllı sistem, hangi zamanlarda enerji tüketiminin yoğun olduğunu takip ederek, cihazları en verimli şekilde çalıştıracak şekilde ayarlandı.
Sonuç:
Bu sistem, evlerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayarak, enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda çevreye zararlı fosil yakıtlardan bağımsız bir yaşam sunar. Proje bilim şenliğinde sergilenerek, yenilenebilir enerjinin önemi vurgulanacaktır.
7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum