Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 133

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 133 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 133

Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmaktadır. Bu durum, doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak gezegenimizin dengesini bozmakta ve sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Geri dönüşümle doğal kaynaklarımızı korumak, enerji tasarrufu yapmak, ülke ekonomisine yarar sağlamak, çöpe giden atık miktarını ve bunları temizleme maliyetlerini azaltmak mümkündür. Son zamanlarda gelişen teknolojiyle birlikte sanayileşme, tüm şehirlerimizde zorunluluk hâline gelmiştir. Fakat sanayi kuruluşları da atık oluşturur. Evsel atıkların yanı sıra sanayide oluşan bu atıkların artmasının oluşturabileceği sorunlardan bazıları şunlardır:

• Çevre kirliliği artar.
• Doğal kaynaklar tükenir.
• Canlılar için yaşam alanları küçülür.
• Temiz su kaynakları azalır.
• Çeşitli hastalıklar ortaya çıkar.

Ülkemizde atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Cam, kâğıt, karton, plastik gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve okul, devlet daireleri, otel gibi yüzlerce kişinin bulunduğu yaşam alanlarından toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Geri dönüşüm, doğaya karşı insan olarak en önemli vazifelerimizden biridir. Her birey, çoğalan dünya nüfusu karşısında gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak konusunda üzerine düşeni yapmalıdır.

Karışık olarak toplanan ambalaj atıkları lisanslı ambalaj atığı ayırma tesisinde türlerine göre ayrılmaktadır. Bu malzemeler basınçla sıkıştırılmakta ve lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmektedir. Ülkemizde günde yaklaşık 65 bin ton çöp üretilmektedir. Bu miktarın yaklaşık %30’u, organik atık işleme yöntemiyle geri kazandırılabilir niteliktedir. Farklı türdeki atıkların geri kazanımı amacıyla lisans verilen tesis sayısı yaklaşık 500, bu tesislerin toplam kapasitesi ise yıllık yaklaşık 5.500.000 tondur. Bu tesislerde yaklaşık 7.000 kişi çalışmakta ve aşağı yukarı 3 milyon ton atık geri kazandırılmaktadır.

Geri dönen her 1 ton cam için yaklaşık 100 litre petrolden tasarruf sağlanabilmektedir. 1 ton kullanılmış kâğıt geri kazanıldığında 17 adet çam ağacının kesilmesi önlenebilir. Bir bilgisayar imalatı için en az 240 kg fosil yakıt, 22 kg kimyasal madde ve 1,5 ton suya ihtiyaç duyulmaktadır.

2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanılırsa bir ampulün harcayacağı 6 saatlik elektrik enerjisi kadar enerji tasarruf etmek mümkündür. Bir tek cam şişe geri dönüştürüldüğünde bir ampulü dört saat yakabilecek enerji elde edilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!