
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 121


“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 121 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 121
Homojen karışımları “çözelti” olarak adlandırmıştık. Bir çözelti, çözücü ve çözünenden oluşur. Çözeltiyi oluşturan maddelerden genelde miktarı fazla olan maddeye çözücü, miktarı az olan maddeye çözünen adı verilir. Örneğin su içerisinde bir miktar yemek tuzu çözündüğünde oluşan tuzlu su çözeltisinde miktarı az olan tuz “çözünen”, miktarı fazla olan su ise “çözücü”dür. Su ile yapılan karışımlarda, su daima çözücü olarak kabul edilir.
Çözeltilerde çözücü ve çözünen arasında etkileşim meydana gelir. Etkisiyle çözünen maddenin tanecikleri birbirinden uzaklaşarak çözücünün her yerine dağılır. Bu esnada çözünen maddenin taneciklerinin etrafı, çözücü tanecikleri ile sarılır. Çözücü ve çözünen maddelerin birbiri içerisinde görülmeyecek kadar küçük taneciklere ayrılmasına çözünme denir.
Çözeltiler, kendisini oluşturan maddelerin fiziksel hâllerine göre katı, sıvı ya da gaz hâlde bulunabilir. Sıvı-katı çözeltisi, bir katının bir sıvı içerisinde; sıvı-sıvı çözeltisi, bir sıvının başka bir sıvı içerisinde; sıvı-gaz çözeltisi, bir gazın bir sıvı içerisinde çözünmesiyle oluşur. Gaz-gaz çözeltilerinde bir gazın içerisinde başka bir gaz çözünmektedir. Katı-katı çözeltileri ise alaşım olarak adlandırılır. Bu çözelti örneklerinden bazıları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Çözücüye eklenen çözünen, her zaman aynı sürede çözünmez. Çözünme hızını artıran bazı faktörler vardır. Bunlar; temas yüzeyini artırmak (tanecik boyutunu küçültmek), karıştırmak ve sıcaklığı artırmaktır. Bazı değişkenler sebep olarak değerlendirilirken bazı değişkenler sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir deneydeki değişkenler kontrol şekillerine göre üçe ayrılır:
Bağımsız değişken: Değiştirilebilen ve sonuca etkisi olduğu düşünülen değişkendir. Bu değişken, deneyi gerçekleştiren tarafından istenilen şekilde seçildiği ve değiştirilebildiği için bu adı almıştır.
Bağımlı değişken: Deneylerde bağımsız değişkenlere bağlı olarak farklılaşan değişkendir ve gözlemlenebilir ya da ölçülebilirdir. Bağımsız değişkene göre değişimi incelenen sonuç değişkenidir.
Kontrol edilen (sabit tutulan) değişken: Deneydeki her grup için değişmeyen, özdeş seçimlere denilmektedir.
Örneğin “Aynı tür ve eşit miktarda sulanmış bitkilerden, yeterli miktarda gübre ilave edilmiş bitki, hiç gübre ilave edilmemiş bitkiye göre daha çok uzar.” hipotezine göre “gübre kullanımı” bağımsız değişken, “bitkinin uzama miktarı” bağımlı değişkendir. “Her iki bitkiye de eşit miktarda su verilmesi” de kontrol edilen değişken olabilir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf MEB Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 121 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.