Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 35

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Aydın Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayıncılık Sayfa 35

Hücre bölünmesi, çok hücreli canlılarda eşey hücreleri olan yumurta ve spermin üretilmesini; büyüme, gelişme ve onarımı sağlar. Düştüğümüzde yaralanan derimizdeki hücreler bölünerek sayısını arttırır ve derimiz kendini onarır.

Hücre bölünmesi, mitoz ve mayoz olmak üzere ikiye ayrılır.

Mitoz, tek hücreli canlılardan çok hücreli canlılara kadar bütün canlılarda görülen, ana hücrenin bölünerek kendisine kalıtsal olarak tıpatıp benzeyen iki yavru hücre oluşturduğu bir hücre bölünmesi çeşididir.

Mitoz sırasında hücre; birbirini takip eden farklı evrelerden geçer. Bu evreler sonunda oluşan iki yavru hücre de aynı evrelerden geçerek iki hücre daha oluşturur ve bu döngü bu şekilde sürer gider.

Birbirini takip eden bu evrelerin şematize edilmiş görünümleri ve evrelerde gerçekleşen olaylarla mitoz bölünmenin nasıl gerçekleştiği aşağıdaki gibidir:

Hücreler belli bir büyüklüğe ulaşınca hücre zarı ile sitoplazma arasındaki ilişkinin devam etmesi için DNA’dan bölünme emri alır.

Hücre bölünmeye başlamadan önce DNA kendini eşler ve kalıtsal bilgiler iki katına çıkar.
Kromatin iplikler kısalıp kalınlaşarak kromozomları oluşturur. Çekirdekçik ve çekirdek zarı erimeye başlar. Sentrozomlar zıt kutuplara çekilmeye başlar ve iğ iplikleri oluşur.
Kromozomlar iğ ipliklerine bağlanarak hücrenin tam ortasında sıralanır.
Bu aşamadan sonra kardeş kromatidli kromozomlar birbirinden ayrılarak iğ iplikleri sayesinde zıt ku tuplara çekilir. Her kromozom iki kromatitten oluşur ve bu kromatitlere kardeş kromatitler denir.
Sitoplazma bölünmeye başlar, kromozomlar tekrar kromatin iplik hâline gelir. İğ iplikleri kaybolurken, çekirdekçik ve çekirdek zarı tekrar oluşur. Böylece aynı kromozom sayısına ve yapısına sahip iki hücre oluşur. Bu oluşan hücrelerin sitoplazma miktarları farklı olabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!