“7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları 1. Ünite Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 64

1. TÜBİTAK tarafından 27 Eylül 2003’te fırlatılan ve ülkemiz için ilk gözlem uydusu olma özelliğini taşıyan uydu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Türksat 3AB) RasatC) Göktürk-2D) Bilsat

  • Cevap: D

2. Göktürk uydularımız uzayda ülkemiz ve çevresinin görüntülerini alarak savunma alanına bilgi sağlamaktadır. RASAT araştırma uydumuz uzaktan algılama uydusu olup aldığı görüntüler; haritacılık, afet izleme, çevre tahribat ve kirliliğinin takibi, şehircilik ve planlamada kullanılmaktadır. Türksat uydularımız ise haberleşme amaçlı kullanılır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi ülkemiz uydularının kullanım amaçlarından biri değildir?

A) Fırtına, kasırga gibi doğa olayları hakkında bilgi sağlamaB) Televizyon yayını, internet bağlantısı ile haberleşme imkânı sağlamaC) Diğer gezegenlerle ilgili bilgi toplama ve bu bilgileri göndermeD) Askerî amaçlı veriler gönderme

  • Cevap: C

3. I. Kuyruklu yıldızdan kopan parçalarII. İşlevini yitiren yapay uydularIII. Ay

Verilenlerden hangileri uzay kirliliğine neden olur?

A) Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I, II ve III

  • Cevap: B

4. En sıcak yıldızlar mavi renkte, sıcaklığı bu yıldızlardan daha az olanlar sarı renkte en düşük sıcaklıktakiler kırmızı renkte görünür. K, L ve M şeklinde adlandırılmış üç yıldızın renkleri ile ilgili gözlem sonuçları tabloda V” işareti ile gösterilmiştir. Buna göre, yıldızlar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Sıcaklığı en düşük yıldız K’dir.B) K’nin sıcaklığı M’den fazladır.C) En sıcak yıldız M’dir.D) M’nin sıcaklığı L’den fazladır.

  • Cevap: A

5. Aşağıdakilerden hangisi gözlemevinde gök bilimcilerin kullandığı araçlardan biri değildir?

A) DürbünB) Mercekli teleskopC) Aynalı teleskopD) Radyo teleskobu

  • Cevap: A

6. Aşağıdakilerden hangisi ışık kaynağının gereğinden fazla ve yanlış biçimde kullanılması sonucu oluşan kirliliktir?

A) ToprakB) IşıkC) SuD) Hava

  • Cevap: B

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 65

7. Gökyüzündeki yıldızları gözlemlemek için gözlemevleri kurulur.Buna göre;I. hava ve ışık kirliliğinin en az seviyede olması,II. temiz bir atmosfere sahip olması,III. deprem kuşaklarından uzak olmasıözelliklerinden hangileri gözlemevi kurulması için uygundur?

A) Yalnız IB) Yalnız IC) Yalnız ID) I, II ve III

  • Cevap: D
  • 8.
  • Gaz ve toz bulutlarının, diğer gök cisimlerinin ve milyonlarca yıldızın bir araya gelmesiyle oluşan sisteme ▲ denir.
  • Gök cisimlerinden gelen ışığı toplayıp odaklayarak onların gözlemlenebileceği görüntüler elde edilmesini sağlayan alete
  • denir.
  • Gezegenlerin etrafında belirli bir yörüngede dolanan cisimlere ■  denir.

Buna göre, verilen tanımlardan hangisi aşağıda doğru verilmiştir?

A) Güneş sistemi Uydu YıldızB) Takımyıldızı Periskop GalaksiC) Galaksi Teleskop UyduD) Uzay Yıldız Teleskop

  • Cevap: C

9. Belirli bir bölgenin,I. deprem kuşaklarından uzak olması,II. temiz bir atmosfere sahip olması,III. şehir merkezlerine oldukça yakın olması

özelliklerinden hangileri o bölgede bir rasathane (gözlemevi) kurulması için gerekli şartlardandır?

A) Yalnız IB) Yalnız IC) I ve IID) II ve III

  • Cevap: C

10. Aşağıdakilerin hangisinde takımyıldızı, gezegen, yapay ve doğal uydu örnekleri doğru verilmiştir?

A) Kuzey Güneş Büyükayı BilsatB) Halley Bulutsu Eliptik Kırmızı DevC) Çoban Samanyolu Beyaz Cüce Kara delikD) Büyükayı Dünya Rasat Ay

  • Cevap: D

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 1. Ünite Sayfa 66

11. Dünya ile arasında yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe bulunan ve aynı zamanda Dünya’ya en yakın yıldız olan gök cismi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kuzey YıldızıB) Çoban YıldızıC) Halley Kuyruklu YıldızıD) Güneş

  • Cevap: D

12. Aşağıdakilerden hangisi yıldızların özelliklerinden biridir?

A) Güneş etrafında belli bir yörüngede dönerler.B) Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtırlar.C) Genelde küre şeklinde olan gök cisimleridir.D) Dünya atmosferine girdiklerinde ışıklı bir iz bırakırlar.

  • Cevap: C

13. Bir öğrencinin verdiği;I. Andromeda,II. Samanyolu,III. Küçükayıörneklerinden hangileri galaksidir?

A) Yalnız IB) I ve IIC) II ve IIID) I, II ve III

  • Cevap: B

7. Sınıf Çalışma Soruları Fen Bilimleri 1. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.