Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Meb Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

“7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Sayfa 46 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 46

ETKINLIK-1

Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri kutucuk içinde verilen uygun ifadeler ile tamamlayınız.

  • Cevap:

Belli bir olgunluğa ulaşan hücrelerin bölünerek yeni hücreler oluşturmasına hücre bölünmesi denir. mitoz ve mayoz olmak üzere iki çeşit hücre bölünmesi vardır. Mitoz bölünme tüm canlılarda görülür. Bölünme sonunda kalıtsal yapısı aynı olan iki hücre oluşur. Oluşan hücrelerin kromozom sayısı ana hücre ve birbirleri İle aynıdır.
Mitoz bölünme; tek hücreii canlılarda üreme, çok hücreli canlılarda büyüme, gelişme ve yaraların iyileşmesini sağlar. Ayrıca bazı çok hücreli canlılarda üremeyi de sağlayabilir. Mitoz bölünmenin evreleri aşağıda verilmiştir:

1. Hazırlık aşamasında; DNA ve sentrozomlar kendini eşler, kalıtsal madde miktarı iki katına çıkar.
2. Kromatin iplikler kısalıp kalınlaşarak kromozomlara dönüşür,
3. Çekirdekçik ve çekirdek zarı erir. Sentrozomiar zıt kutuplara çekilmeye başlar ve iğ iplikleri oluşur.
4. Kromozomlar hücrenin ortasına dizilir.
5. Her kromozom iki kromatitten oluşur. Kardeş kromatitler birbirinden ayrılarak hücrenin karşılıklı kutuplarına yerleşir.
6. Çekirdek zarı ve çekirdekçik tekrar oluşur. İğ iplikleri kaybolur. Bu evrede çekirdek bölünmesi biter, sitoplazma bölünmesi başlar. Sitopiazma bölünmesi tamamlandığında kalıtsal özellikleri aynı olan iki hücre meydana gelir. Mitoz bölünmede hücrelerin kromozom sayıları sabit kalır.

Mitoz bölünme çekirdek ve sitoplazma bölünmesi olmak üzere iki aşamada gerçekleşir. Bitki ve hayvan hücrelerinde çekirdek bölünmesi benzer şekilde, sitopiazma bölünmesi ise farklı şekilde gerçekleşir. Sitopiazma bölünmesi hayvan hücrelerinde boğumlanarak, bitki hücresinde ara lamel oluşarak gerçekleşir.

Mitoz bölünme çok hücreli canlıların vücut hücrelerinde görülür. Bu hücrelerde anne ve babadan gelen kromozom çifti bulunur. Vücut hücrelerinin kromozom sayısı” 2n” ile üreme hücrelerinin kromozom sayısı” n “ile gösterilir.

7. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Sayfa 46 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!