
“7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 79
Saygı ve Sevgi
Bir başkasına gösterilen hürmet, incelik, özen ve ölçülü davranmaya saygı denir. Saygı hem birey hem toplum için önemli bir değerdir. Her insan yaşama hakkına sahiptir. Birinin diğeri üzerinde bir üstünlüğü yoktur. Duygu ve düşüncelerimiz, inancımız, değerlerimiz birbirinden farklı olabilir. İnsan, özünde kıymetli bir varlıktır. Kişi öncelikle kendine saygı duymakla birlikte yaratılan her varlığa bunu göstermek durumundadır.
Sevgi, bir kimseden veya bir şeyden hoşnut olmak demektir.
Kişileri birbirine yaklaştırıp kaynaştıran bir değerdir. İnsani ilişkilerin kurulabilmesi için önemlidir. Sevgi; toplumda yardımseverlik, anlayış, iyilik, güzellik gibi değerlerin artmasına vesile olur.
İslam dininde kişi herhangi bir menfaat icabı değil, sırf Allah’ın (cc) rızasını kazanmak için sevilir. İnsanı değerli kılan budur. Nitekim Hz. Peygamber bu durumu bir hadiste şu şekilde ifade eder: “Allah Teala (kıyamet günü) şöyle buyurur: Nerede benim rızam için birbirlerini sevenler! Gölgem dışında hiçbir gölgenin olmadığı böyle bir günde onları kendi gölgemde gölgelendireceğim (Benim himayemden başka hiçbir himayenin olmadığı böyle bir günde onları, özel himayeme alacağım.).” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 2, s. 338.)
Sevgi, bizi birbirimize bağlar.
Yüce Allah’ı seven, yarattığı her varlığı da sever. Yaratıcıya olan sevgimizin derinliği bütün mahlukata yayılır. Bu sevgiden dolayı sadece insanı değil tabiatı ve hayvanları da severiz. Yunus Emre bu sevgiyi şöyle ifade eder:
“Elif okuduk ötürü Pazar eyledik götürü Yaradılanı severiz Yaradandan ötürü”
Soru-Yorum
Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında yanında devrin önemli âlimlerinden Kemalpaşazâde de bulunmaktaydı. Rivayete göre seferden dönüş sırasında Kemalpaşazâde’nin atının ayağından padişahın kaftanına çamur sıçramıştı. Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim “âlimin ayağından sıçrayan çamurların hem süs hem de övünç vesilesi” olacağını söylemiştir. Yanındakilere de bu kaftanın ölümünden sonra sandukası üzerine örtülmesi vasiyetinde bulunmuştur.
Soru: Verilen hadisi de dikkate alarak Yavuz Sultan Selim’in davranışını âlimlere saygı açısından yorumlayınız.
- Cevap: Yavuz Sultan Selim, Kemalpaşazâde’ye olan saygısını, atından sıçrayan çamuru övünç kaynağı olarak görerek gösterir. Kaftanının ölümünden sonra sandukasının üzerine örtülmesi, âlimlerin toplumdaki değerini vurgular. Bu, âlimlere duyulan saygının bir ifadesidir.
7. Sınıf MEB Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum